VERKET. Nu är Torstens Fridhs skulptur på plats i parken. Foto: Leif Oldenburg

Kanalparken håller på att rustas upp

Duvbo rustas upp med arbetet i Kanalparken och har nu fått ett av skulptören Torsten Fridhs offentliga konstverk uppställt längs stråket.

  • Publicerad 10:52, 12 aug 2019

Skulpturen "Sittande kvinna" har flyttats till Duvbo vid Ursviksvägen där Kanalparken håller på att rustas upp. Konstverket flyttades från Tyresö, med tidigare placering på Kungsholmen på en innergård. Verket har skänkts till Sundbyberg av fastighetsbolaget Balder.

"Vi ska bland annat plantera ett artrikt trädbestånd med flera inslag av exotiska och blommande växter. Det blir magnolior av olika arter, tulpanträd, kinesträd och rödblommig kastanj." skriver Sundbyberg stad i ett pressmeddelande.

Kanalparken mellan Duvbo och Hästhagen har nyligen börjat rustas upp med målet att locka fler personer att besöka området. Den nya parken, och stråket, ligger intill Ursviksvägen i höjd med idrottsplatsen.

För tillfället pågår ett arbete med att plantera träd, växter och installera nya sittplatser:

"Ekbackens äldreboende ligger inte långt härifrån och förhoppningsvis kan Kanalparken bli ett utflyktsområde för de boende" skriver Sundbybergs stad.

Markarbetet påbörjades i maj och målet är att plantera 15 nya träd i stråket.

I höst är det tänkt att de exotiska växterna ska planteras.

Sittande kvinna

Den sittande kvinnan dateras till 1971, rapporterar Stockholmsreportern Lars Epstein för Dagens Nyheter, och är ett av flera konstverk i Stockholm som Torsten Fridh skapade under sin levnad. I övrigt har Fridh flera verk runtom i Sverige, från Kiruna till Skåne.

Kanalparken är 450 meter lång och ungefär 20 meter bred.

Skulpturen blir en del av det "romantiska parkidealet som var typiskt runt sekelskiftet, alltså den tidsperiod då de första delarna av Duvbo grundades" står det i pressmeddelandet.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är Umami parks nya sophantering i gång

Nyheter Ska suga upp sopor från 8000 hushåll Sundbybergs nya sopsuganläggning är i drift, men endast för en bråkdel av de 8 000 hushåll som slutligt ska kopplas till systemet.måndag 20/1 17:00

Historisk seger för Sundbybergs curlinglag

Nyheter Europamästarna staplar titlar i vinter Lag Anna Hasselborg, med hemvist på Sundbybergs idrottsplats, blev i söndags det första damlaget inom curling att vinna tre Grand Slam-segrar i följd.måndag 20/1 11:10

Här kan du träna ute på hemmaplan

Nyheter Ella Söderberg tipsar om enkla övningar på utegym Runt om i Stockholms län kryllar det av utegym. Men vad gör man med alla stockar och bräder och hur kommer man igång med träningen? Vi bad vår reporter, tillika redaktionens träningsexpert, att ge...fredag 17/1 16:05
Stockholm Direkt