VERKET. Nu är Torstens Fridhs skulptur på plats i parken. Foto: Leif Oldenburg

Kanalparken håller på att rustas upp

Duvbo rustas upp med arbetet i Kanalparken och har nu fått ett av skulptören Torsten Fridhs offentliga konstverk uppställt längs stråket.

  • Publicerad 10:52, 12 aug 2019

Skulpturen "Sittande kvinna" har flyttats till Duvbo vid Ursviksvägen där Kanalparken håller på att rustas upp. Konstverket flyttades från Tyresö, med tidigare placering på Kungsholmen på en innergård. Verket har skänkts till Sundbyberg av fastighetsbolaget Balder.

"Vi ska bland annat plantera ett artrikt trädbestånd med flera inslag av exotiska och blommande växter. Det blir magnolior av olika arter, tulpanträd, kinesträd och rödblommig kastanj." skriver Sundbyberg stad i ett pressmeddelande.

Kanalparken mellan Duvbo och Hästhagen har nyligen börjat rustas upp med målet att locka fler personer att besöka området. Den nya parken, och stråket, ligger intill Ursviksvägen i höjd med idrottsplatsen.

För tillfället pågår ett arbete med att plantera träd, växter och installera nya sittplatser:

"Ekbackens äldreboende ligger inte långt härifrån och förhoppningsvis kan Kanalparken bli ett utflyktsområde för de boende" skriver Sundbybergs stad.

Markarbetet påbörjades i maj och målet är att plantera 15 nya träd i stråket.

I höst är det tänkt att de exotiska växterna ska planteras.

Sittande kvinna

Den sittande kvinnan dateras till 1971, rapporterar Stockholmsreportern Lars Epstein för Dagens Nyheter, och är ett av flera konstverk i Stockholm som Torsten Fridh skapade under sin levnad. I övrigt har Fridh flera verk runtom i Sverige, från Kiruna till Skåne.

Kanalparken är 450 meter lång och ungefär 20 meter bred.

Skulpturen blir en del av det "romantiska parkidealet som var typiskt runt sekelskiftet, alltså den tidsperiod då de första delarna av Duvbo grundades" står det i pressmeddelandet.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Ilskan stor när Förvaltaren höjer parkeringsavgiften

Nyheter Vissa parkeringar blir dubbelt så dyra Förvaltarens hyresgäster i Sundbyberg har den senaste veckan informerats om höjning av månadshyran för garage- och parkeringsplatsen. Skuldbelagd blir även Hyresgästföreningen som dock står med...lördag 24/8 8:15

Viss bevisning säkrad efter överfallsvåldtäkt

Nyheter Polisen vidare i utredningsarbetet Polisen har säkrat viss bevisning och kommit vidare i utredningsarbetet av förra veckans överfallsvåldtäkt i Rissne centrum.fredag 23/8 15:50
Stockholm Direkt