Explosion. Fastigheten skadades svårt vid detonationen. Foto: Clarence Frenker

Känd kriminell anhållen för sprängdådet på Östermalm

En person har anhållits misstänkt för inblandning i sprängdådet vid en fastighet på Gyllenstiernsgatan på Östermalm förra veckan. Den misstänkte är en 35-årig känd kriminell som nu misstänks för grov allmänfarlig ödeläggelse.

  • Publicerad 11:26, 22 jan 2020

Det var den 13 januari som en kraftig detonation inträffade i ett flerbostadshus på Gyllenstiernsgatan på Östermalm.

Explosionen hördes över stora delar av Stockholm och fastigheten skadades svårt. Polisen bekräftade senare att sprängningen var den kraftigaste någonsin av sitt slag.

Sedan dess har ett intensivt utredningsarbete pågått och ärendet klassades snabbt som en särskild händelse, vilket innebär att polisen får ta in resurser från hela landet.

Nu har en person anhållits misstänkt för dådet.

Mannen, som är i 35-årsåldern, anhölls och greps på onsdagsmorgonen på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Det rör sig om en man i 35-årsåldern. Den misstänkte har i inledande förhör förnekat brott, säger kammaråklagare Frida Rylander vid City Åklagarkammare i Stockholm.

Reidar väcktes av explosionen: "Hela sängen skakade"

Viktigt genombrott

Enligt polisen är mannen en för dem känd kriminell.

– Han är känd av oss sedan tidigare, säger Erik Widstrand, polisområdeschef i Stockholm till SVT vid en pressträff på onsdagen.

Enligt Erik Widstrand är gripandet ett viktigt genombrott i utredningen.

– Det är jätteviktigt att vi lyckas gripa någon. Vi har jobbat stenhårt sedan sprängningen på Östermalm. Det är en brottslighet som skadar tredje man och skapar otrygghet. Vi kan inte acceptera den här typen av händelser, säger han till SVT.

Polisen i Stockholm fortsätter sitt arbete med den nationella insatsen "Operation rimfrost". Det har bland annat resulterat i ett flertal husrannsakningar. Närmast ska också ett antal förhör hållas. Dock uppges motivet till sprängningen i nuläget vara okänt.

– Just nu har det genomförts ett antal husrannsakningar i regionen, och det ska göras fler. Det kan även bli fler frihetsberövande, säger Erik Widstrand.

Enligt polisen fortsätter utredningsarbetet "med full styrka" och man är fortsatt intresserade av tips och uppgifter.

– Det är oerhört viktigt att kunna styrka med bevisning och att vi får tips och information om andra händelser för att förebygga och även säkra det i domstol.

Kraftig explosion i bostadshus på Östermalm inatt

Polisen: "En av de kraftigaste explosionerna vi haft i regionen"