Familjen: Massi och sonen Enrico Catenacci och mamma Tina Mattsson. Även deras dotter brukar jobba i caféet. Foto: Sacharias Källdén

Känd krögarfamilj öppnar bageri i Enskede

Familjen Catenacci öppnade bageriet på Dalarö för tre år sedan, nu flyttar de hela sin produktion till Enskede.

  • Publicerad 19:40, 10 okt 2019

Dalarö Bageri har flyttat till Enskede, eller snarare delar av det. Stället på Dalarö finns fortfarande kvar, det som flyttat till Bakgårdens gamla lokaler vid Skogskyrkogården är deras huvudbageri.   

– Vi behövde hitta en lokal närmare stan eftersom vi levererar bröd och bakverk varje dag till en hotellkedja inne i Stockholm, och ett antal krogar. Så nu bakar vi allt här, även till vårt café på Dalarö, säger Massi Catenacci, som driver bageriet ihop med sin familj.   

Han är släkt med andra Catenaccis i Stockholm som driver hotell och krogar och det är till dem han säljer bröd och bullar. Lastbilen rullar ut strax före klockan 05 varje morgon, med Massi vid ratten.

Enrico Catenacci, 20, är med och driver nya bageriet. Foto: Sacharias Källdén

Omfattande renovering

Först var tanken att ha enbart tillverkning, ingen försäljning över disk, men den idén skrotades ganska snart.

– Det har funnits ett bageri här så pass länge så det vore taskigt att bara stänga. Därför har vi valt att ha butik här också.

Enligt Massi har det funnits ett bageri, och innan det chokladtillverkning, på platsen i över 40 år.

Familjen Catenacci slog upp portarna vid Skogskyrkogården första gången i april men stängde igen i juli. Orsaken var att lokalen behövde renoveras.

– Vi behövde göra ganska mycket. Det saknades golvbrunnar och fanns mögel på några ställen, det var riktigt risigt. Renoveringen skulle ta tre veckor men tog två och en halv månad.

Cuneyt Tyuler är en av fem bagare på Dalarö bageri. Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Fem bagare

För att få tillräckligt med yta åt deras fem bagare, som jobbar i skift i princip dygnet runt, har de tagit bort alla väggar i bageriet och byggt om. Nyligen öppnade de igen, men ytterligare renovering väntar under vintern.

Planen är också att renovera och bygga om uteserveringen till i vår och ansöka om alkoholtillstånd.

– Vi vill på sikt att våra gäster ska kunna sitta på uteserveringen, gärna inglasat med värme när kylan kommer, och ta en öl eller ett glas vin, och äta en enkel middag.

Dalarö bageri Enskede kommer att utöka öppettiderna successivt, de ska också fixa med hemsida och Facebook, något som saknas idag, och nya skyltar. Bageriet ligger mitt emot Skogskyrkogårdens t-bana.