Kändiskatt i Söderort stals i t-banan

Björkhagens egen huskatt Cato, är försvunnen. Av allt att döma har han blivit stulen.

  • Publicerad 09:08, 9 okt 2018

Mycket märkligt, varför stjäl man en katt?

I ett decennium har katten Cato varit en populär fixstjärna i Björkhagen, till ägaren Magnus Björns stora glädje. Cato har skänkt lycka till lokalborna, där han fritt strövat runt, haft ett stambord på parkbänken vid tuben och hängt som han behagat i tunnelbanestation. Om det har vi skrivit förr.

Men nu är Cato borta. Magnus Björk har inte sett till honom sedan innan den senaste helgen. Och ett mycket trovärdigt vittne som kontaktat StockholmDirekt, säger att det rör sig om en ren kidnappning.

Katten Cato kan bli staty i Björkhagen

Det är stationsvärden Filip Björner på Björkhagens station som säger att katten stals fredagen den 5 oktober, kring klockan 00.25, av ett medelålders par som såg "härjat" ut.

Han ger ett mycket trovärdigt, detaljrikt och samlat vittnesmål:

– Jag är van att umgås med Cato då jag jobbar natt. Jag satt som vanligt inne i mitt bås och han satt på spärren utanför. Då kom en man och en kvinna i 50-60-årsåldern, och mannen frågade om katten var min. Jag svarade och sa att han heter Cato, och berättade vem han tillhör och vilken gata ägaren bor på. Jag sa också att det är en kändiskatt som är väldigt omtyckt av alla i området, säger Filip Björner.

UPPDATERING: Cato är hittad, läs mer här: Kändiskatten Cato är hemma igen

Cato är stulen. Foto: Erik Simander

"Då tar jag med mig den här"

Mannen och kvinnan säger några mer saker som Björner inte uppfattar, innan mannen helt sonika säger "då tar jag med mig den här", sveper upp Cato i famnen, blippar sitt kort, och paret försvinner genom spärrarna upp mot perrongen. Sedan tar de 00.34-tåget, som kom enligt tidtabell, in mot staden.

– Min kollega, som bor i Björkhagen och känner igen Cato, har sedan sett mannen gå med katten genom Gullmarsplans biljetthall strax efter det, kring 00.39. Kollegan tror att han gick upp mot bussarna, men det är inte säkert.

Varför stoppade du dem inte?

– Jag blev chockad, det gick så snabbt. Men jag är också så van att se folk bära omkring på Cato och gosa med honom. Sedan ingår det inte i min yrkesroll att mucka gräl med folk, Men ja, nu i efterhand så inser jag att jag borde gått efter dem och stoppat tåget från att åka, säger en ångerfull Björner.

Känner ni Kärrtorps kändaste katt?

Hoppas på övervakningskamerorna

När StockholmDirekt får tag i Catos ägare Magnus Björn, är han inte medveten om kattnappningen. "Jag har inte sett Cato på hela helgen men ibland är han ju borta och kommer tillbaka", säger Björn. När vi berättar om vittnesmålet, svarar han:

– Mycket märkligt, varför stjäl man en katt? Då får jag väl polisanmäla det.

Nu hoppas Björn att övervakningskamerorna inte hunnit raderas. Han har även gjort en efterlysning på Facebook, som i skrivande stund fått närmare 900 delningar efter mindre än ett dygn.

JARNLO: Katterna är kittet som håller ihop Stockholm

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Lokalkändis. Cato på ett av sina två sedvanliga ställen i Björkhagen, tillsammans med ägaren Magnus Björn. Foto: Erik Simander