Kändistätt. I potten finns – förutom äran – de största prispengarna inom ridsporten. Och det är hög kändisfaktor på läktaren. Foto: Mostphotos, Stefano Grasso/LGCT, Alex Ljungdahl, Stockholms stad

Kändistät ridtävling kommer till Stockholm

Longines Global Champions Tour har tidigare lockat celebriteter till både Paris och Miami. Nu kommer tävlingarna till Stockholm.

  • Publicerad 16:59, 13 maj 2019

De internationellt uppmärksammade tävlingarna samlar några av de största namnen inom hoppning och har arrangerats i bland annat St Tropez, Paris och Miami. I potten finns – förutom äran – de största prispengarna inom ridsporten.

Och nu är det alltså Stockholms tur att under Stockholm Horse Week den 13–16 juni ta emot stjärnorna. Sara Johansson, som en gång började som Malin Baryards hästskötare, är tävlingsledare.

– Vi svenskar är kända för våra ridsporttävlingar och här finns ett stort ridintresse. Men det här är samtidigt en av de mest prestigefyllda tävlingarna i världen så det har varit en lång process att få hit den, konstaterar hon.

I Vasaparken regerar enbenta hästar

Sara Johansson beskriver ridningen som mer än bara en sport. Ridskoleverksamheten engagerar ofta hela familjer, vilket också kommer märkas under de fyra dagarna på Stockholms stadion. Bland annat erbjuds en kids corner för de yngsta och en mässa, Eurohorse, för "häst- och livsstilsintresserade".

– Svensk ridsport är verkligen på uppgång och har haft väldigt stora framgångar. Vi är stark som ridsportnation vilket ger ringar på vattnet och gör att sporten syns i media på ett annat sätt, säger hon

Och det blir mer hästar i staden framöver. Longines Global Champions Tour kommer vara ett återkommande arrangemang under åtminstone ytterligare fyra år. Sara Johansson är märkbart entusiastisk över att arrangemanget hålls på den anrika adressen.

– Sist det var en stor tävling här var 1990, då VM hölls på Stadion. Nu vill vi ta tillbaka ridsporten till innerstaden och skapa ett evenemang som lockar både ryttare och publik.

Här är stallet där alla får funka olika

Bland de tävlande märks bland andra Bruce Springsteens och Bill Gates döttrar Jessica Springsteen och Jennifer Gates. Det är alltså ganska troligt att det kommer finnas en hel del världsstjärnor även på VIP-läktaren.

– Jag vågar inte säga nu vilka som kommer vara på plats, men det här är tävlingar som alltid lockar mycket profiler, säger Sara Johansson.  

Hästar skenade under Hubertusjakt på Östermalm

Longines Global Champions Tour & Stockholm Horse Week

Arrangeras på Stockholms stadion 13-16:e juni.

En global tävling som samlar de högst rankade ryttarna i världen.

Tävlingarna har tidigare bland annat hållits på Miami Beach, vid Eiffeltornet i Paris och i Shanghai.

I år är Stockholm för första gången en av de utvalda städerna.

Utöver detta arrangeras även internationella klasser samt U25-klasser i dressyr och hoppning under Stockholm Horse Week.

Vilka svenska ryttare som medverkar blir offentligt nästa vecka.

Visa merVisa mindre