Känner du till "Snobbrännan" på Östermalm?

I folkmun kallas mittpartiet av Karlavägen för "snobbrännan". Något de flesta äldre som Östermalmsnytt pratar med känner till. Men vad är det egentligen som gör att vissa går där och andra väljer trottoaren?

  • Publicerad 08:30, 14 apr 2018

Snobbrännan har ingen kapacitet att svälja regnet

"Det är sen gammalt". Så säger Ulla, 94, när Östermalmsnytt går i mitten av Karlavägens allé och frågar folk som promenerar om de känner till att gångstråket kallas "snobbrännan". Ulla är på väg till ett föredrag om Nordkorea.

– Själv går jag i mitten av Karlavägen för att jag tycker att det är skönare att gå på grus och så är det trevligt med lite grönska, man kommer längre från trottoaren och bilarna. Att det kallas snobbrännan är väl för att det anses lite finare. Allén på Karlavägen är väldigt inbjudande, på Valhallavägen går jag sällan i mitten, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Anna Bach. Foto: Sacharias Källdén

Isabell Hertzberg. Foto: Sacharias Källdén

Anna Bach har bott på Östermalm i 30 år och känner väl till begreppet "snobbrännan".

– Men det är larvigt nu och känns gammalt, alla är inte så snobbiga. Jag har inte hört uttrycket på länge. För mig är det ingen speciell känsla att gå i mitten. Ibland går jag här och ibland på trottoaren, säger hon.

En som aldrig hört talas om alléns smeknamn är Isabell Hertzberg. Hon har bott på Östermalm i sju år.

– Men jag kan ju förstå sambandet mellan namnet och platsen. Det är ju ett område som förknippas med överklass. Jag går gärna i mitten när jag är ute och spatserar med barnvagnen, det känns som en finare upplevelse med lite lugn och ro. Men har jag bråttom någonstans eller jobbar så tar jag trottoaren, säger Isabell Hertzberg.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Gunilla och Henrik Broberg. Foto: Sacharias Källdén

Gunilla Broberg och Henrik Broberg brukar gå i mitten av Karlavägen med sin hund Gloria. Henrik Broberg är gammal Östermalmsbo och gick gymnasiet på Östra real. Han känner till begreppet "snobbrännan" men inte Gunilla.

– Vi går här för att det är skönare, man kommer ifrån trafiken. Det är inte för att snobba, säger Gunilla Broberg och fortsätter:

– Förr var det väl så att folk gick här och visade upp sina snygga kläder och hattar. Då var det större skillnad mellan Söder och Östermalm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Östermalmsbon Anders Carlsson menar att "snobbrännan" håller på att förfalla.

– När det har regnat en dag så går det inte att gå där. Det blir väldiga pölar på vissa ställen, som lervälling. Snobbrännan har ingen kapacitet att svälja regnet. Jag har kämpat länge för att man ska rusta den, säger han.

Och snart är det faktiskt dags, "snobbrännan" ska få ett lyft.

– Vi kommer att sladda och fylla på med nytt grus och jämna ut gropar. Det kommer att ske när vårstädningen är klar i slutet av april, säger Therese Rosén, avdelningschef på parkmiljöavdelningen i norra innerstaden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stockholm City öppnar i slutet av veckan

Nyheter Det värsta rulltrappshaveriet snart över 33 rulltrappor av de inspekterade rulltrapporna på Stockholm City är utan anmärkningar och i slutet av veckan kan stationen öppna igen efter att ha varit stängd en dryg vecka.måndag 23/7 9:19

Här kan Stockholm få nya badplatser

Nyheter Fyra nya kommunala bad är på gång För ett år sedan efterlyste staden förslag på nya badplatser i Stockholm via StockholmDirekt. Nu utreds fyra platser.måndag 23/7 7:30