Slappt på kvällspressen: kissen Signe på sitt favvoställe. Foto: Isabel Ilvas

Känner ni Kärrtorps kändaste katt?

Kändast i Kärrtorp är – en katt. Katten Sinne har gjort både tunnelbanan och Pressbyrån till sina egna revir. "Hon är underbar, urgullig!", säger en lokalbo.

  • Publicerad 16:48, 28 okt 2016

Har du passerat genom Kärrtorps tunnelbanestation har du sett henne: katten Sinne. Antingen hänger hon i vänthallen eller inne på Pressbyrån. Det finns en ägare, men Sinne verkar klara sig alldeles utmärkt själv. Sociala medier fylls med foton på katten. Gärna där den slappt softar i tidningshyllorna inne i butiken.

– Ja, det blir väl 500 likes direkt på allt med Sinne. Alla i hela Kärrtorp vet vem hon är, säger Jasmine Larsson som bemannar kassan på Pressbyrån i tunnelbanestationen, och berättar att det trots kändisskapet råder viss förvirring om namnet är Sinne eller Signe.

Men vi kan slå fast att det är Sinne.

Jasmine Larsson har jobbat här i åtta år. Under sex av dem har Sinne varit stammis. Det betyder att kissen dyker upp minst fyra gånger i veckan, ofta framemot kvällen för att värma sig. "Katten är underbar, urgullig", säger en äldre kvinna som handlar av Larsson.

Bra kisse reder sig själv. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

– Det är jättetrevligt att ha katten här. Alla vill fota, det kan vara kö för att plåta henne. En gång när jag kom hit supertidigt mötte jag Sinne på perrongen då hon var på väg att kliva på tåget in till stan. Då stoppade jag henne och tog ner henne till vänthallen igen, minns Larsson.

Lappar till om hon ruttnar

Butiksbiträdet beskriver Sinne som "egen" och "självständig".

– Ja, hon säger ifrån. Du får inte bära. Klappa går bra men klappar du för mycket eller för hårt så lappar hon till.

Alla kunder är dock inte så glada över kattens existens.

– En del blir förbannade. Säger att de är allergiska och hotar att anmäla oss för att katten är inne i butiken. Men jag har inte hjärta att schasa ut den.

Jasmine Karlsson har haft Sinne som stammis i sex år. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson