Rättegången mot de två åtalade män som misstänks för dubbelmordet i Sätra inleddes under onsdagen i Södertörns tingsrätt. Foto: Martin Brusewitz

Känslosam start på rättegången i Sätramorden

Idag började rättegången mot de två åtalade för dubbelmordet i Sätra. En konflikt sprungen ur droghandel är motivet för den brutala avrättningen, menar åklagaren.

  • Publicerad 15:56, 4 dec 2019

Rättegången börjar klockan nio på morgonen i Södertörns tingsrätt i säkerhetssalen. I glaset mellan rättegångssalen och pressens åhörarbänkar skymtas siluetterna från det tiotal journalister som är på plats.

De två misstänkta männen, en 27-åring och en 28-åring, sitter till höger, de båda männen lätt framåtlutade och lite hopsjunkna. Den ena med håret uppsatt, den andra lätt skallig. Några meter bort sitter anhöriga till de två mördade unga männen. Just när rättegången ska börja börjar ett av offrens anhöriga gråta högt och en annan höjer rösten och tilltalar en av de åtalade direkt:

– Du ska titta på mig under hela rättegången!

– Det måste vara tyst i salen, säger rättens ordförande om och om igen.

Ordningen återställs efter en kort stund. Något senare lämnar en av de anhöriga salen. Tårar rinner nedför hennes kinder. Då har åklagaren precis kortfattat presenterat sitt åtal.

– I ett flerfamiljshus har de åtalade tillsammans och i samförstånd uppsåtligt dödat de två offren. De har bestämt träff med dem, förmått dem att gå ner i källarlokalen och där med hot om våld med eller utan skjutvapen förmått dem att ta av sig sina kläder i en trång källargång, utan flyktmöjligheter. De har sedan tvingats ner i sittande position och avrättats, säger åklagare Daniel Insulander.

Den 10 april 2019 någon gång mellan 14.41 och 14.59 dödades de två killarna, då 18 och 21 år gamla. En 25-årig man ska också ha medverkat vid mordet.

– Om han inte hade dödats tre dagar efter dubbelmordet så hade han också stått åtalad idag, säger åklagaren Daniel Insulander.

Kameraövervakning stor del av bevisningen. Efter tidpunkten för morden ses en av de misstänkta dumpa ett föremål som enligt förundersökningen "ser ut som en mobiltelefon" i ett sopkärl utanför en restaurang i Sätra. Ingen av de två offrens mobiltelefoner har återfunnits. Foto: Polisen

Under rättegångens inledningsskede lägger åklagaren fram vad han tror är motivet till brottet: en konflikt rörande drogförsäljning. Ett av åklagarens viktigaste kort i sitt motivbygge är ett avlyssnat telefonsamtal med en anhörig till ett av offren.

Samtalet spelas upp under rättegången och där säger den anhöriga att ett av offren var inblandad i drogförsäljning tillsammans med den misstänkta gärningsman som nu är död, 25-åringen.

Medan åklagaren spelar upp telefonsamtalet reser sig de två anhöriga som suttit kvar och lämnar även de salen.

Den anhöriga berättar i telefon att 25-åringen tillsammans med ett av offren några veckor innan mordet samlat flera ungdomar som säljer droger i Sätra och sagt åt dem:

"Om ni ska stå i centrum ska ni ge mig en lax om dagen. Och om ni ska hämta så hämta från mig eller (18-åringen)."

De första veckorna ska ungdomarna ha gett pengar till 25-åringen.

"15 lax på bara ungarna om dagen. Han är sjuk. De gav honom i början. De första veckorna. Vad ska de göra, han kommer klippa dom, skjuta dom", säger den anhöriga i det avlyssnade telefonsamtalet.

Den anhörige berättar även att 18-åringen inför mötet med 25-åringen bakom dennes rygg sagt åt "ungarna" att de bara ska nicka och säga ja till 25-åringen för att "han kommer ändå bli klippt snart".

Ungdomarna slutade efter någon vecka att betala 25-åringen och istället för att hämta droger från honom började de vända sig till 18-åringen, enligt det avlyssnade samtalet. I samband med det här har polisen sett i telefonanalyser hur 18-åringen slutar att svara i telefon när 25-åringen ringer.

Även 21-åringen hade telefonkontakt med 25-åringen om än inte lika ofta som 18-åringen.

Åklagaren menar att 18-åringen tagit droghandeln i Sätra ifrån 25-åringen och att det är motivet för dubbelmordet.

Bevisningen: indiciekedja

Under rättegångens pauser samlas anhöriga och bekanta till de avlidna och några av vittnena i tingsrättens entréhall. De kramar om varandra och samtalar tyst. Bistra och bleka ansikten.

Rättegångens första dag ägnas i sin helhet åt att åklagaren presenterar sin förundersökning (läs mer om den här). Telefontrafikanalyser, vittnesförhör, finansanalyser, videomaterial från övervakningskameror och information från mobilmaster är de viktigaste beståndsdelarna i åklagarens material mot de två åtalade.

Några erkännanden eller vittnen som sett händelsen finns inte och mordvapen har aldrig hittats.

– Det är en indiciekedja, det har handlat om att lägga ett pussel. Sen är det upp till tingsrätten att avgöra om de köper den, sade Daniel Insulander till SkärholmenDirekt när åtalet väcktes.

De två åtalade, som av offrens anhöriga sammanlagt krävs på 600 000 kronor i skadestånd för psykisk smärta, nekar till all inblandning i dådet.