Hetsigt. När föräldrar ska lämna sina barn i "kiss and ride"-zonen vid Vallentuna IP på morgonen blir det lätt stressigt och rörigt. Foto: Mikael Andersson

Kaos vid bilfri skola när föräldrar fulparkerar

Lathet? Förvirring? Stress? Hagskolans parkeringslösning nere vid Vallentuna IP har lett till att många föräldrar bryter mot trafikreglerna. Nu när vintern närmar sig är föräldraföreningen oroliga att det kommer bli kaos.

  • Publicerad 16:24, 10 okt 2019

Det är många som anser att just de har rätt att lämna barnen uppe vid skolan.

Det är snart två månader sedan Hagaskolan, den nya grundskolan med cirka 880 elever, invigdes vid Lingsbergsvägen.

Nu är Vallentunas nya grundskola invigd

Skolan är "bilfri" för att miljön kring skolgården ska vara så säker som möjligt. Istället för att ha lämning vid skolan har man ordnat en särskild parkeringslösning nere vid Vallentuna IP – en cirkulationsplats där föräldrar kan stanna till och släppa av sina barn, som sedan får gå längs gångvägen upp till skolan. Man kallar den "kiss and ride".

– Problemet är att alla föräldrar inte följer det som är sagt. De skiter i det och parkerar vid entrén istället. Det finns också en diskussion om att informationen inte gått ut ordentligt, säger Cecilia Österman, ordförande i Hagaskolans föräldraförening.

"Folk kör fort"

När VallentunaDirekt kommer till Vallentuna IP är klockan 7.50 och fyra bilar har parkerat i "kiss and ride"-svängen, som endast är tänkt som avlämningsplats. En annan bil ställer sig vid tennishallens parkering – som ligger 10 meter närmare skolan – och en tredje åker hela vägen upp till skolan och släpper av där.

– Det är många som anser att just de har rätt att lämna barnen uppe vid skolan. Allt för att tjäna de där extra två minuterna. Och många föräldrar känner sig inte tillräckligt säkra att lämna för att folk kör så fort, säger Cecilia Österman.

Nu när vintern snart är här är hon orolig över att situationen kommer att spåra ur.

– Nu är det många som cyklar men hur blir det i vinter när det är mörkt och alla ska hit? Om det inte funkar nu kommer det bli kaos, säger hon.

Oroade. Heidi Lindvall (till vänster) och Cecilia Österman har barn på Hagaskolan och driver frågan om en tryggare trafiksituation vid parkeringen vid IP Foto: Mikael Andersson

Skylt på väg

Camilla Jonsson är biträdande rektor på Hagaskolan och berättar vad man gör från skolans håll.

– Vi kommer fortsätta skicka ut information till föräldrar om vad som gäller och vi har hela tiden samtal med föräldraföreningen och trafikingenjören på kommunen. Vi kommer jobba med trafiken vid skolan, säger Camilla Jonsson.

Bland annat är en skylt med texten "Hagaskolan" på gång till Vallentuna IP och så ska man se över parkeringarna vid förskolan, där det idag är väldigt trångt och rörigt eftersom föräldrar släpper av barnen där fast de inte får.

– Vi kommer rita om rutorna vid förskolans parkering så det blir rymligare, säger Camilla Jonsson.

På längre sikt planeras en rondell vid Lingsbergsvägen/Lindholmsvägen.

Biträdande rektorn anser dock att det största problemet är de höga hastigheterna.

– Polisen har varit här två gånger och man har tagit fast många. Samtidigt har vi ordnat med fartgupp och satt upp ordentligt med belysning och har en trafiksäker gångväg. Man har verkligen tänkt till, säger Camilla Jonsson.

Hon uppmanar föräldrar att också prata trafikvett hemma, eftersom barn inte alltid tänker till när de ska gå över vägen.

– Alla måste hjälpas åt, instämmer Cecilia Österman från föräldraföreningen.

Planer. Föräldraföreningen har en dialog om trafiksituationen med skolan och biträdande rektor Camilla Jonsson (i mitten), som berättar att bättre skyltning är på väg. Foto: Mikael Andersson

Genomtänkt. När kommunen byggde bilfira Hagaskolan "tänkte man till". En bred upplyst gångväg ska leda barnen upp mot Hagaskolan, som är två minuter från Vallentuna IP. Foto: Mikael Andersson

Det här gäller

Föräldrar till barn i åk F-9 kan:

...lämna av barnet i "kiss and ride"-svängen vid Vallentuna IP. Gångvägen vid parkvägen leder upp till skolans huvudentré.

...använda 15-minuters parkeringarna i mitten av "kiss and ride", om man vill följa barnet till skolan.

...ställa sig på Vallentuna IP:s p-platser. Dessa tillhör kommunen och föräldrar och personal på skolan har fått tillåtelse att använda dem.

Föräldrar till förskolebarn hänvisas till Lingsbergsvägens parkeringsplatser intill skolan.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt