Fel. Så här får bilister inte köra på Skeppsbron. Här får bara bussar passera söder ut. Foto: Andreas Jennische

Kaos vid Slussen - då smiter bilarna genom Gamla stan

Bilister blockerar bussar, orsakar timslånga köer på Skeppsbron och smiter in i Gamla stan. Nu vädjar staden: Gör rätt, annars kan ni få ännu sämre körvägar.

  • Publicerad 06:00, 9 feb 2016

Det var vid årsskiftet som trafiken vid Slussen styrdes om. Bland annat stängdes delar av Skeppsbron av för bilar som kör från City mot Södermalm. De tvingas vända i en rondell i höjd med tullhus tre. Sen är sträckan enkelriktad.

Den som åker bil söder ut och vill vidare till Slussen och Södermalm ska med andra ord hålla sig borta från Skeppsbron och istället köra Munkbron.

Men här har det kört ihop sig ordentligt. Bilisterna följer inte instruktionerna och det har lett till rejäla problem.

– Vi har fått timslånga köer på Skeppsbron för att bilisterna fortsätter rakt fram på Skeppsbron till Slussen i bussarnas fält. Det är bilar som inte ska vara där som kaosar till det, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig på projekt Slussen.

Bussar tvingas vända

I rusningstid fastnar bussarna i bilköerna och tvingas vända innan de slutfört sina turer.

Samtidigt smiter bilister som fått nog av köerna in i Gamla stans gränder för att leta sig ut på Munkbron.

Och problemen riskerar att eskalera. Januari och februari är lågintensiva trafikmånader jämfört med i maj då trafiktoppen nås.

– Därför är det väldigt viktigt att man som bilist tar sitt ansvar. Om vi ska ha Slussen öppen för alla trafikanter under ombyggnationen måste alla välja rätt väg. Annars måste vi göra ändringar som kan bli ännu sämre, säger Eva Rosman.

"Följ reglerna"

Slussen-projektet tittar nu tillsammans med polisen på hur trafikkaoset kan lösas. Ett problem med att sätta upp fysiska hinder för att stoppa bilisterna är att taxibilar också får köra i bussfälten. Dessutom är omdirigeringen inte långvarig. I sommar styrs trafiken om på nytt.

– Så det är inte så mycket begärt att bilister följer de här trafikreglerna, säger Eva Rosman.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.