Två av de fyra träd som kapats nyligen. De står på rad intill lekparken. Foto: Eva Tonström

Kapade träd väcker frågor i Enskede

Stadsdelen har kapat kronorna på fyra stora träd i Vårflodsparken, det här har lett till oro hos flera Enskedebor.

  • Publicerad 09:31, 6 nov 2019

Fyra stora pilträd i Vårflodsparken på Enskedefältet har beskurits, så pass mycket att bara stammen återstår. Hela kronan har tagits bort och allting har samlats ihop i en stor rishög. Det här har lett till oro och undran hos flera Enskedebor som bor nära parken.

Enligt stadsdelen, som har beställt jobbet, handlar det om träd som är i så dåligt skick att grenar höll på att lossna och falla ned. Därför valde man att utföra en så kallad hamling, alltså att samtliga grenar beskärs. Det betyder att det växer ut en ny krona på sikt.

– De aktuella pilträden hade nått sin livslängd och befann sig i en nedbrytningsfas. De var angripna av röta vilket gjorde att grenar riskerade att falla ner. Hamlingen gör att de kan leva en tid till, men de kommer behöva bytas ut i framtiden. Vår bedömning är att de utgjorde en säkerhetsrisk, säger Jonas Fransson, biträdande enhetschef för lokal- och stadsmiljö i Enskede-Årsta-Vantör.

Medvetna om riskerna

Träden kommer börja bilda ny krona redan under nästa år, enligt stadsdelen.

Enligt jordbruksverket bör man inte kapa grenar som är grövre än 10 cm i diameter eftersom det då finns risk för röta. Trots det var flera av grenarna som togs ned i Vårflodsparken 40-50 cm tjocka.

– Vi är medvetna om riskerna. Hade vi inte utfört denna åtgärd så hade vi blivit tvingade att fälla träden helt. Nu kan de dels vara ett vackert inslag när nya skott kommer skjuta ut från snittytorna, och om det blir röta i dem så kan de medverka till den biologiska mångfalden i området, säger Pierre Persson, enhetschef för lokal- och stadsmiljö i stadsdelen.

Träden som hamlats är 50-75 år gamla.

Upprörda känslor över granar i Vårflodsparken: "Är det ett skämt?"

Omtvistade granar i Enskede har dött

SL får gratis reklamplatser av Stockholms stad

Nyheter Alla andra betalar avgift – inte SL SL dra in miljontals kronor på att sälja reklam varje år. Men vad få vet är att SL inte betalar någon avgift till Stockholms stad för reklamytorna på stadens mark. Det här vill nu staden ändra på.söndag 19/1 8:30

Klockan klämtar för Fagerlids radarpar Pia och Kjelle

Nyheter Parkleken läggs ner: "Blixt från klar himmel" De mångåriga fritidsledarna Pia och Kjelle har beskrivits som en "institution" i Hökarängen. Snart får de se sig om efter nya arbetsuppgifter, när parkleken Fagerlid läggs ner till följd av grönblå...lördag 18/1 7:51