Miniatyr. Tommy Tegge tar upp sin minifolka. Foto: Mikael Andersson

Kappseglarna som styr skutan från land

Förra veckan samlades ett gäng före detta kappseglare på bryggan vid Ekudden. Regn och rusk stoppade dem inte från att utöva deras nya intresse för segling med båtar i mindre storlek.

  • Publicerad 15:25, 4 feb 2020

Det är ett gäng gamla kappseglare som samlats på bryggan vid Ekudden. Trots regn och blåst kom de hit i dag, väl inpackade i seglingsregnställ.

– Vi brukar nog ställa in vid sånt här väder, men i dag körde vi i alla fall, säger Hasse Funke, medlem i Stockholms radiosällskap.

Veteraner. Numera är det små, radiostyrda båtar som gäller för kappseglarna. Foto: Mikael Andersson

Spänning och hög nivå

I händerna har pensionärerna, som själva kallat sig "garcôns" på en hemsida, var sin radiosändare modell större. Med den styrs var sin minifolkbåt, det vill säga segelbåt modell mindre.

– Vi har seglat stora båtar tillräckligt. De här är enklare att putsa, man kan göra det hemma i sovrummet, säger Hasse Funke.

Hans motståndare i kappseglingen, Tommy Tegge, förklarar tjusningen så här:

– Det är så mycket spänning och segling som faktiskt är på hög nivå. Det är som att segla riktig båt fast man står på land. Sedan är det bra sammanhållning och allmänt trevligt.

Miniatyr. Båtarna kallas för minifolkor, berättar Tommy Tegge. Foto: Mikael Andersson

Enligt Stockholms radiosällskaps hemsida är en av de viktigaste egenskaperna hos en miniseglare att vara en tävlingsmänniska. Det är också en fördel att vara kappseglare, men en del av de som håller på med minibåtar kan vara flygplansentusiaster som vill testa att bygga en båt.

Bygger egna båtar

Gänget brukar samlas vid Ekudden, Kastellholmen och Bromma, där det finns följebåtar.

– Vi lägger ut en kryss-länsbana med märken, det är som att segla riktig kappsegling. Vi har följebåtar för att få tag på båtarna om man tappar kontakten, och för att lägga ut banorna, berättar Tommy Tegge.

Vid träffarna blir det antingen fika eller lunch, och man kör flera varv.

– Det är lika mycket för det sociala, berättar Hans Bjurman.

Begagnade minifolkor kan kosta från 5 000 kronor, nya från cirka 15 000 kronor. Båtarna som seglas i dag på Ekudden har byggts av en i gänget som arbetat inom industriell design, Bosse Lindström.

Blåsväder. Radiostyrda segelbåtar vid Ekudden. Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt