En båtkapten fick alla att gå av Djurgårdsfärjan efter att en person rökt en cigarett. OBS: bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Mostphotos

Kapten utrymde Djurgårdsfärja på grund av rökare

En rökare fimpade sin cigg precis innan hen gick ombord på Djurgårdsfärjan. Då tvingade båtkaptenen alla att gå av. ”Det här blev inte så bra, men hans tålamod tog slut”, säger SL

  • Publicerad 16:48, 5 jul 2019

Det var efter tisdagens konsert med Timo Räisänen som mängder av människor ville ombord på färjan från Gröna Lund till Slussen. Klockan var kring 21.30 och båten blev fullproppad.

Precis innan en resenär skulle kliva ombord så fimpade hen en cigarett på landgången, vilket fick kaptenen att se rött. Över högtalaren krävde han att rökaren skulle lämna skeppet.

När så inte skedde, trots flera uppmaningar, sa kaptenen att alla passagerare skulle gå av båten. Vilket alla gjorde. Sedan fick de köa och gå ombord igen, innan båten kunde avgå, kraftigt försenad.

Det är SL som ansvarar för Djurgårdsfärjorna. På deras presstjänst säger Claes Keisu att man är bekant med tisdagens händelse.

– Ja, rederiet som kör färjan har pratat med båtens befälhavare, och han erkänner att det här inte blev så bra. Hans tålamod tröt eftersom det är så många som struntar i rökförbudet. Men kollektiv bestraffning är inte okej, säger Keisu.

För att gå ombord på färjan vid grönan så måste man passera spärrar in i en utomhusterminal. Där har det alltid varit rökförbud, även innan den nya tobakslagen som började gälla i måndags.

Keisu säger dock att väldigt många struntar i det och bolmar på ändå, och att det var därför kaptenen tröttnade.

– Det är väldigt vanligt att människor röker på terminalen och därför tappade han tålamodet.

Vad ska personalen på båten göra om någon röker innan de går ombord?

– De ska säga till att det är förbjudet. Och om det inte räcker kan de tillkalla ordningsvakter.

Efter nya lagen: tre fall av rökning anmälda