Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.

  • Publicerad 09:05, 21 jul 2018

Karin Ernlund är tydlig med vad hon vill efter valet. Hon vill vara med och ”styra Stockholm och göra staden bättre”.

Från vilken borgarrådspost?

–  Det beror på hur stort Centerpartiet blir och det är upp till väljarna. Men våra prioriterade frågor är miljön, företagande, trafik och parker. Så det är väl ingen jätteöverraskning att jag aspirerar på en post som har med de frågorna att göra.

Det blir hennes första valrörelse som Centerpartiets förstanamn. På samma sätt som företrädaren Per Ankersjö har hon och partiet fortsatt presentera många uppmärksammade förslag, som det tidigare om nattklubb på Årsta Holmar till dagens förslag om en stor träskrapa i city. En medveten strategi.

– Vårt valprogram i dag är det som andra partier kommer gå till val på om 10 år. 2006 ville vi bygga ut t-banan. Det trodde ingen på då men nu byggs den ut. Samma sak med att bygga höga hus. Idag går Moderaterna till val på bland annat det och det finns en stor opinion för att bygga högre och vi ser även att det byggs en del ganska höga hus.

Men om hon fick välja skulle det byggas mycket högre hus än idag, åtminstone runt 50 våningar.

– Ja, det är också vårt tydligaste vallöfte. Att fortsätta ta strid mot varje onödig regel som finns när det gäller bostadsbyggande. Idag har vi riksintressen som stoppar nästan allt vi vill göra i Stockholm. Så kan vi inte ha det.

Hur vill ditt parti öka intäkterna till kommunen utöver skatten?

– Fler måste jobba och det måste vara enkelt och billigt att anställa. Vi måste satsa på företagsklimatet, på ett bra bemötande mot de som vill starta företag. Den har mandatperioden har Stockholm sjunkit 100 placeringar på Svenskt Näringslivs rakning över företagsklimat. Det är ett jätteproblem.

Hur vill du förtäta Stockholm? Finns det områden som bör fredas?

– Absolut, som Fredhällsparken och Årstaskogen. Vi vill inte att parker och grönområden ses som ledig yta. Det finns annan mark som inte är grönytor. Vi har till exempel föreslagit att däcka över spårområdet vid Klarastrandsleden och att bygga i Masthamnen. Sedan ska vi bygga högre och tätare där vi redan idag bygger.

Vad är ditt partis viktigaste förslag för att minska segregationen i Stockholm?

– Jobb är vägen ut ur utanförskap. Det viktigaste vi kan göra är att se till att fler har ett jobb att gå till så de får en egen inkomst vilket ger ett ökat självbestämmande. Alla som växer upp, i alla stadsdelar, ska ha bra förebilder som går till jobbet. Vi ska också bygga en blandad stad, med hyresrätter, bostadsrätter och stadsradhus i alla delar av Stockholm.

Vilket är skolans största problem? Hur vill du försöka lösa det under kommande mandatperiod?

– Att det finns så stora skillnader. Idag har vi grundskolor där hälften av eleverna går ut utan gymnasiebehörighet. Vi måste se till att de skickligaste lärarna arbetar på de skolor med svårast utmaningar, genom att både höja löner och se till att även ha bra rektorer som skapar bra arbetsmiljö.

Hur vill du minska bilköerna?

– Det absolut viktigaste är att bygga ut kollektivtrafiken, där är jag kaxig och säger att man kan tacka Centern för den utbyggnad av tunnelbanan som ska bli av, där är kommunen med och medfinansierar. Sedan måste vi som kommun bana väg för fler bilpooler så alla inte behöver äga sin egen bil.

Äldre är en växande grupp, hur vill du förändra äldreomsorgen under kommande mandatperiod?

– Vi måste bygga fler äldreboenden. Man ska inte behöva åldras med en oro att inte ha ett tryggt boende den dagen man behöver det. Vi vill ha en boendegaranti att de över 85 år har rätt till ett tryggt boende utan biståndsbedömning.

Vill ditt parti att fler privata företag driver skolor, friskolor och äldreomsorg i Stockholm?

– Ja, Centerpartiet vill gärna att fler privata aktörer ska finnas i Stockholm. Att drivna entreprenörer kan starta och driva företag är något som vi uppmuntrar. Det skapar jobb och valfrihet i Stockholm. 

LÄS TIDIGARE INTERVJUER

Erik Slottner (KD): ”Sälj mer av stadens mark – bygg färgglada bostäder”

Anna Rantala Bonnier (Fi): "Vi har tagit frågan om våld in i politikens centrum"

Spurtsugen. Karin Ernlund är Centerpartiets toppnamn inför valet och den som ska se till att partiet får ökat stöd. Varför ett par löparskor? Svaret finns längre ner. Foto: Linda Gren

Karin Ernlund

Ålder: 32

Familj: Man och ett barn

Bor: Liljeholmen

Tjänar: 62 244 kr/mån särskilt arvode, får även års-/sammanträdesarvode för: ledamot kommunfullmäktige, ersättare kommunstyrelsen, ledamot trafiknämnden.

Visa merVisa mindre

Karin Ernlund (C). Politiker. Foto: Linda Gren

Karin Ernlund om sin personliga sak:

Vi har bett alla vi möter att ta med en personlig sak som representerar den egna politiken. Så här säger Karin Ernlund om sina löparskor:

"Skorna symboliserar två av våra hjärtfrågor, parkerna och tryggheten. Vi måste spara på våra parker och grönområden, det är Stockholmarnas vardagsrum och där man till exempel är ute och springer. Men det ska också vara tryggt, genom bra belysning, och rent."

Så vill C förändra kommunalskatten

Centerpartiet vill gå ner till den nivå som Alliansen hade under förra mandatperioden, som var 17:35 kronor.