Går i pension. Karin har den senaste tiden trappat ner i arbetstid och säger att hon fått ”smak på friheten”. Här står hon i liknande position som i den målning nedan som Peter Dahl gjort och som Karin figurerar i. Foto: Sacharias Källdén

Karin lämnar klassisk krog efter 34 år

För nästan exakt trettiofyra år sedan arbetade Karin Lindholm sitt första pass på Konstnärsbaren på Smålandsgatan. Nu går hon i pension med blandade känslor.

  • Publicerad 20:00, 8 mar 2020

Karin Lindholm var nyfyllda 31 år när hon började på Konstnärsbaren, KB, den 25 januari 1986 efter att tidigare ha arbetat på Maxim och Alexandra.

– Jag minns att det hade varit antikmässa eller liknande i stan så det var galet med folk, säger Karin.

Mycket är sig likt i dag jämfört med för 34 år sedan, berättar Karin, även om baren är omgjord två gånger. Hon minns även när skvallerspeglarna sattes upp på 1990-talet.

– Det var inte populärt, man fick inte ändra på någonting. Folk satte upp servetter så att man inte skulle se något i speglarna i början.

50 år på Dalagatan för anrika Tennstopet – nu hyllas krogen i ny bok

Karin Lindholm har jobbat nästan hela sin arbetstid på KB i baren, med undantag för två år i matsalen. Hon är bland annat känd för sina Margaritas och Dry martinis. I personalstyrkan är hon en av dem som jobbat längst men att jobba länge på Konstnärsbaren är hon inte ensam om.

– Det var aldrig någon som slutade om det inte var för att personen dog eller för att den skulle gå i pension eller flytta utomlands. Vi har varit som en familj och allt här har alltid skötts by the book med löner och semester, säger Karin Lindholm som ingår i en grupp med sju personer i personalen som samlat pengar varje månad och rest tillsammans.

En kvinna, Rut, som skulle ha fyllt 90 i mars gick nyligen bort.

– Hon var den piggaste i vårt gäng och gick och la sig sist när vi var ute om kvällarna. Rut jobbade på KB i 30 år och vi skickade alltid vykort till ägarna när vi var utomlands.

Stöttepelare

Karin berättar också om Tom som arbetar i disken och som hon kallar "stöttepelaren på hela KB". Barchefen Joel Persson, som jobbat 1,5 år och suttit med under vårt samtal eftersom han tyckte det lät spännande, håller med och flikar in:

– Ja, Tom byter fat på sju och en halv sekund. Jättemånga gäster känner honom.

Förutom personalen kommer Karin att sakna alla stammisar.

– Vi har otroligt många. Kultureliten har ju hängt här. Jag har till exempel hamnat på en av Peter Dahls tavlor som han gjorde här, säger hon.

"Telefontricket" användes förr

I huvudet har hon cirka tusen namn, kända och mindre kända, på olika stamgäster som kommit och gått på KB. En metod, som numera inte går att tillämpa, som barpersonalen tidigare hade för att bli av med överförfriskade gäster var "gästtelefontricket".

– Telefonen hade vi vid entrén och då kunde vi säga till den berusade personen att han eller hon hade fått ett samtal och väl där ute säga att "nu får du faktiskt gå hem" utan att personen behövde generas inför andra, säger Karin Lindholm.

Att lämna restaurangen känns både vemodigt och skönt.

– Det är fint att få lämna över till folk som älskar KB. Men jag kommer nog att komma hit ibland och putsa bestick och vika några servetter.

Karin Lindholm gör sin sista arbetsdag den sista mars.

Hänger på KB:s vägg. Målning av Peter Dahl med Karin Lindholm i baren. Foto: Sacharias Källdén