Karl-Erik har jobbat med pälsar – i 72 år

Förr såg man alltid damer i vackra pälsar gå runt på Karlavägen. Mycket har förändrats under de 72 år som Karl-Erik, 90, arbetat som körsnär. Men enligt honom finns det ingen anledning att sluta.

  • Publicerad 09:30, 12 maj 2018

På den tiden var pälsbranschen stor. Det fanns hur många firmor som helst i Stockholm. Idag är det fyra.

"Jag har arbetat med alla djurslag förutom isbjörn och apa. Det var nyfikenhet från början. Jag var 18 år och det öppnade en pälsfabrik i vår lilla stad, och det var ju en stor grej, så jag och min yngre bror sökte oss dit. Vi flyttade till den stora pälsstaden Tranås kort därefter. Där lärde jag mig att skära räv, så det är jag ganska bra på.

Foto: Sacharias Källdén

Jag gick en snabbkurs på Tillskärarakademin 1953. Då fick jag smaken på Stockholm, och flyttade jag hit för gott. På den tiden var pälsbranschen stor. Det fanns hur många firmor som helst i Stockholm. Idag är det fyra. Dels har vi bara en grossist i landet, så det är svårt att få tag i material. Sen har vi haft dåliga vintrar och det har kommit upp mycket annat material. Och så är det alla dessa veganer och djurrättsaktivister, de förstörde oerhört mycket för några år sedan. Jag gick härifrån på helgen och kom tillbaka på måndagsmorgonen så var fönsterna nerklottrade. De skrämde folk att det var fult att bära päls. Det där sitter i hos många äldre fortfarande.

Om jag kan förstå det? Nej. För mig är det ett väldigt gammalt och fint hantverk. Det går inte att komma ifrån. Dagens ungdom är ganska intresserade, men tyvärr har de inte riktigt ekonomin. Vissa syr om sin mormors gamla päls. Det är ju väldigt trevligt. Jag syr om pälsar som jag gjorde åt deras mammor för 30 år sedan.

Jag gillar fortfarande att jobba. Man träffar mycket olika människor och man får höra deras olika levnadsöden. Det är lite som en familj. De kommer år för år och träffas, höst och vår, och lämnar in sin päls för förvaring. Sen är butiken väldigt personlig för mig. Jag har blommor året om, och tycker om att vara här bland pälsarna, de är så vackra. 

Förr när man gick på Karlavägen såg man många vackra pälsar på damerna. Det har skett en förändring i stilen på folk de senaste fem åren. Jag tycker fler män ska ha päls. De fryser ju lika mycket som damerna om vintrarna, och det finns inget stiligare plagg som håller värmen så bra.

Varför jag fortfarande jobbar handlar ju om ekonomin. Det är dålig pension, man har lagt alla sina slantar i företaget för att det ska rulla runt. Vi får se hur länge jag blir kvar. När man kommit upp i den här åldern så tar man en dag i taget. Men så länge det är roligt och så länge kunderna accepterar mig, så håller jag på."

Karl-Erik i sin verkstad under butiken. Foto: Sacharias Källdén

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.