Inga nazisympatier. Kärrtorpsborna kontrade SMR:s pr-kampanj med kärleksbombning. Foto: Selma Brodrej

Kärlek blev svaret på nazikupp i Kärrtorp

En nazistorganisation gjorde i veckan en pr-aktion i Kärrtorp för att håna Förintelsens minnesdag. Förortsborna svarade med kärleksbombning.

  • Publicerad 10:15, 29 jan 2015

Elever på Kärrtorps gymnasium möttes på onsdagsmorgonen inte av nazistisk propaganda vid entrén. Istället satt där hjärtan, kärleksbudskap och peppande uppmaningar om att inte vika sig för nazister och deras hot. Kärleksbombningen var en manifestation från förortsborna, initierad av Ung Vänster Hammarby-Skarpnäck.

Det var natten till tisdagen som den extrema och nazistiska våldsorganisationen Svenska Motståndsrörelsen (SMR) utförde propagandakampanjer på olika ställen i landet. Syftet var att skrämma människor från att uppmärksamma Förintelsens minnesdag. Aktivisterna slog till mot nyhetsredaktioner samt Kärrtorps gymnasium genom att spärra av entréerna med plastband liknande de polisen använder. Men istället för ”Polis” pryds plasten av SMR:s nazistiska logotyp.

Polisanmält

Plastbanden i Kärrtorp blev inte långvariga. De försvann redan under måndagskvällen.

– En av oss gick helt enkelt dit och plockade bort dem, säger Ola Hakefelt, aktiv inom det antirasistiska nätverket Linje 17 mot rasism.

Enligt P4 Radio Stockholm har skolan polisanmält händelsen och säger att det är ”tråkigt när nazistisk propaganda sätts upp på skolan”.

Förintelsens minnesdag i tisdags, då det var 70 år sedan Auschwitz befriades, uppmärksammades av elevkåren på Kärrtorps gymnasium, som bland annat visade vittnesmål från överlevare.

– SMR har i ett års tid vandaliserat, attackerat skolan och hotat utpekade elever. Vi fördömer det här och tar aktivt ställning mot nazisterna, säger en elev i Kärrtorps elevkår.

En elev säger att det är ”obehagligt” att aktivisterna valde att slå till på just Auschwitz befrielsedag.

– Det visar verkligen vad de står för. Personligen är jag inte rädd, men jag känner ett starkt obehag, och jag kan tänka mig att det är många på skolan som är rädda, säger eleven.

Ökad aktivitet

Ola Hakefelt från Linje 17 mot rasism säger att SMR, ansvariga för den blodiga attacken på en antirasistdemonstration i Kärrtorp december 2013, trappat upp sina aktiviteter i förorten den senaste månaden.

– Direkt efter attacken var de mer aktiva för att visa att de inte var slagna. Samma sak under sommaren och vid riksdagsvalet. Under hösten har det dock varit lugnt. Men sedan mitten av januari har vi märkt av ökad aktivitet med bland annat klotter på skolan, säger Ola Hakefelt.

Han uppskattar SMR-aktivister i området till under tio personer.

Nazistattacken december 2013

Den 15 december gick ett 40-tal beväpnade SRM-aktivister till brutal attack mot en fredlig antirasistdemonstration med ca.

500 deltagare i Kärrtorp centrum. Folkmassan slog tillbaka de nazistiska våldsverkarna. Polisen har i efterhand fått skarp kritik för att de bara hade sex poliser på plats, trots en känd hotbild.

Nio nazister har dömts, som mest till åtta månader för våldsamt upplopp. Ytterligare 16 nazister väntar rättegång 2015. 

En antirasist dömdes till fem och ett halvt års fängelse för bland annat försök till dråp.

Visa merVisa mindre