Myllrande folkliv och flödande kärlek under 60 minuter i hjärtat av Södermalm. Foto: Sacharias Källdén

Kärlek och solsken under en timme på Medis

Manifestation för Stockholms muslimer, uteserveringspremiär och lek. Vi spenderade en kärleksfull timme vid Medborgarplatsen en solig fredagseftermiddag.

  • Publicerad 15:00, 29 mar 2019

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

11.55  Det var i samband med fredagsbönen som en mänsklig ring bildades runt Stockholms Moské på Medis. Shikiba Sejadi med dotter, på väg in till bönen, var rörd över den stora manifestationen. ”Jag blir så glad att se att så många accepterar min religion” säger hon med handen på hjärtat.

Foto: Sacharias Källdén

12.10. Solen skiner och hela Medborgarplatsen har fått våryra.

Foto: Sacharias Källdén

12.25. Giovanni Martinez från Hammarbyhöjden passar hundarna Uno och Brun medan ägaren själv sitter på uteserveringen: ”Det är härligt nu, man känner verkligen att sommaren börjar komma. Kanske blir det ett par öl ikväll” säger han.

Foto: Sacharias Källdén

12.43. Nadia Ansari, 11 och Kyra Hedberg, 10, brukar vanligtvis hänga och kolla i affärer på Götgatsbacken. Men idag är de i lekparken i Björns trädgård i stället, innan det är dags att dra hem för ”fredagsmys med glass, chips och film”.

Foto: Sacharias Källdén

12.55.  Kompisgänget Josefin, Claudia Hyllander, Ellen och Melinda Michelsson har slagit sig ned med varsitt glas vin för årets uteserveringspremiär på Medis Kök & Bar. ”Vi ringde runt till alla ställen i hela stan i jakt på en uteservering, det här var nästan det enda som hade öppnat” säger Melinda. ”Det är så varmt, det känns som sommar” fyller Ellen i.

Foto: Sacharias Källdén

13.00  Förra sommaren uppfördes ett nytt konstverk runt Medborgarhuset i väntan på renoveringen. Konstverket består av ett vitt plank – och ett stort spänne i metall, som ska ge känslan av att kåken är insvept i ett bälte ”bär med sig ett löfte inför framtiden när Medborgarhuset öppnar igen” enligt Stockholm Konst. Kostnad? 200 000 kronor.