ROMANTIK. Den nyöppnade bistron Café Cuvée på Högbergsgatan ska genomsyras av kärlek, säger ägarna Markus Löfgren och Tina Trigg som hoppas kunna slå upp portarna i slutet av oktober och kommer att hålla öppet 17-00 onsdag till söndag. Foto: Sophie Stigfur

Kärlek på menyn när par öppnar kvartersbistro på Söder

Med romantik, vardagsrumskänsla och ett uppsving för den "mellanmjölkiga mellanrätten", vill paret Tina Trigg och Markus Löfgren väcka liv i en av Söders mest anonyma gator – mitt i smeten.

  • Publicerad 18:52, 13 sep 2018

Ett gastronomiskt vardagsrum där alla ska känna sig trygga. Det är Markus Löfgren och Tina Triggs vision för kvartersbistron Café Cuvée på Högbergsgatan. Allt, såväl relationen till varandra som till gästerna som till maten och vinerna på menyn, ska genomsyras av kärlek. Något som torde förenklas av att de nyblivna ägarna själva är ett par.

De båda träffades på Restaurangakademien, som fostrat många av stans kockar, sommelierer och kökschefer. Med tiden upptäckte de att inte bara älskade att jobba ihop – utan även varandra.

–  Vi har båda ruvat länge på drömmen om att öppna eget. Och det känns ju betydligt enklare att göra det tillsammans med någon som tycker precis likadant som en själv, säger Tina Trigg och skrattar.

Han tar palestinsk pizza till Hornstull

Att den nya restaurangen skulle hamna på Södermalm rådde det ingen tvekan om. Tina själv är uppvuxen på Ringvägen och med det också på Söders krogar och restauranger, dit hennes mamma ofta begav sig med den då lille Tina i släptåg. Under sin karriär har hon nästan enbart jobbat på Söderbarer, som Roxy, Gondolen och Humlehof. Och Markus själv är född 100 meter ifrån Högbergsgatan 64, där den nya restaurangen snart slår upp portarna.

–  Lokalen är lagom stor för att man ska kunna få en hemmakänsla och känna sig sedd. Och just den här gatan är perfekt, den ligger mitt i smeten men är ändå lite mysigt off. Jag tänker att det kan bidra till en härlig känsla av att man själv "hittat" sitt lilla kryp-in, säger Tina.

– Swedenborgsgatan intill har ju blivit en myllrande sommargågata och vi har bestämt att folk nu ska myllra vidare till Högbergsgatan, fyller Markus i.

Ingen mellanmjölk här inte

Kökschefsrollen kommer han dela med Kalle Berglöf, som tidigare jobbat på Spritmuseum och Nizza. Tillsammans har de målet att ge fenomenet "mellanrätt" ett uppsving. Mellanrättens fördel är stor: man kan äta flera innan man blir mätt, säger Markus.

– Men ordet andas lite mellanmjölksland, vi tycker de förtjänar något bättre så vi kallar det Cuvée-rätter istället. Cuvée är en fransk vinterm som innebär att olika druvor som blandats för att de kompletterar varandra.

De ska göra svensk husmanskost hett igen

Menyn präglas av det fransksvenska köket men kommer vara flexibel utifrån vad gästerna tycker om. Allt från halstrade havskräftor och ugnsrostad rotselleri till en näve mandlar eller en sked löjrom som snacks till drinken kan dyka upp. Knusselfritt, fokus på råvaran och gott är ledorden.

– Det ska inte vara en sådan restaurang man bara har råd att gå till vid enstaka tillfällen. Det är lite som att istället för att förbereda sig inför att gå på en teater- eller operauppsättning då och då, ska det här vara som en tv-serie man följer varje dag, säger Tina.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Målgrupp? Från noll års ålder till döden, enligt Tina.

–  Strax innan döden kanske är bättre, det kan bli lite jobbigt annars, säger Markus och skrattar.

–  Okej. Låt oss säga från första till sista måltiden.

Grillade hel spädgris i park på Södermalm – hipsterhånades