Litteraturkämpe. Flera bokbutiker i samma kvarter. Göran Skoglund. Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Vasastan. Foto: Linda Gren

Kärleksfull bokstrid rullar på i City

I ett av Stockholms bokaffärstätaste kvarter är kampen om kunderna stenhård – men kärleken till litteraturen gemensam.

  • Publicerad 15:40, 17 maj 2018

Göran Skoglund har arbetat på Akademibokhandeln i 30 år men butiken på Mäster Samuelsgatan är äldre än så. I samband med en nyinvigning efter en renovering av lokalerna firade man 40 år i fjol.

– Jag började här 1987 och sedan dess har det rullat på för mig. Det handlar mycket om en kärlek till böckerna. Tidigare var jag på Kungliga biblioteket. Sedan jag började har mycket förändrats, kvarteret var länge statiskt och såg likadant ut. Nu bygger man om mycket, säger Göran Skoglund.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Länge låg butiken Bok-Skotten endast ett stenkast från Akademibokhandeln.

– De var en konkurrent men samtidigt ett komplement. Många gick mellan bokaffärerna och det drog folk. NK:s bokhandel har fungerat på ett liknande sätt. Dit har man kunnat hänvisa folk för en viss typ av litteratur, säger Göran Skoglund.

2015 tog näthandeln Adlibris över Bok-Skottens lokaler på Regeringsgatan. För drygt tre veckor sedan flyttade butiken vidare sin bokförsäljning till Kungsgatan. Anledningen var att hyresavtalet med fastighetsägaren Hufuvdstaden höll på att gå ut. När man redan hittat den nya lokalen och flyttat alla specialbyggda bokhyllor dit kom det ett erbjudande om att hyra samma lokal till ett förmånligt pris en kortare tid till. Nu säljer butiken där pyssel och liknande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hufvudstaden kommer att hyra ut lokalen på Regeringsgatan till ny hyresgäst, ännu oklart vem, våren 2019. NK:s bokhandel blir kvar i varuhuset med samma entreprenör men flyttar till en annan yta på nedre plan.

Göran Skoglund på Akademibokhandeln tycker sig känna av att konkurrensen om bokförsäljning är något mindre i området än tidigare.

– Det är ju svårt att säga exakt vad som beror på vad men pocketförsäljningen har gått lite bättre sedan de flyttade. Jag tror också att vi vinner mycket på service och kunskap, säger Göran Skoglund.

Med åren har det blivit fler och fler författarträffar och evenemang.

– Det har blivit ett dragplåster. Kommer till exempel Leif GW Persson hit så är det proppat med folk även om det inte är alla som köper böcker.

En bit bort från korsningen, på Stureplan, ligger klassiska och mindre bokhandeln Hedengrens. Ägarna har länge kämpat för sin överlevnad och gör det fortfarande.

– Vi har det motigt. Jag stod i butiken förra veckan och när jag hörde den femte personen prata om hur fantastiskt det är att gå runt här och sen gå utan att köpa något blev jag trött. Tror folk att vi lever på luft? Vi fortsätter kämpa men det värker ju, säger Nicklas Björkholm som driver Hedengrens tillsammans med sin fru.

Kund. Myran Borg handlar på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan. "Jag gillar att det finns ett stort utbud och kafédelen ser trevlig ut. Ibland kanske man vill sätta sig ner och bläddra i en bok man har köpt" säger hon. Foto: Linda Gren

Bokkvarter. Här Adlibris nya butik på Kungsgatan. Foto: Linda Gren

Adresser till bokaffärerna

Akademibokhandeln: Mäster Samuelsgatan 28

Adlibris: Kungsgatan 15

Hedengrens: Stureplan 4

NK bokhandel: Hamngatan 18-20

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.