Trion Macaro har skrivit egen musik till föreställningen. Foto: Britt-Marie Lindgren

"Karlsson på taket" ställs in

Efter att ha drabbats av sjukdom och avhopp har Teater SAT bestämt sig för att ställa in sommarens uppsättning av "Karlsson på taket". Istället tas scenen över av en höna, en katt och en gris – med viktiga budskap.

  • Publicerad 08:16, 1 aug 2019

Kvinnan som skulle spela Karlsson fick diskbråck.

Teater SAT:s föreställningar för barn och unga har blivit något av en sommartradition på Augustendalsteatern vid Huvudsta strand. I år var planen länge att sätta upp Astrid Lindgrens "Karlsson på taket", men på grund av oförutsedda händelser var ledningen tvungna att tänka om.

– Kvinnan som skulle spela Karlsson fick diskbråck, och sedan råkade vi även ut för några avhopp. Det gick inte att få ihop helt enkelt, säger Thomas Ringkvist, ordförande i Teater SAT.

Istället kommer trion Macaro – bestående av Marie Dahlberg Sigra, Camilla Rensgård och Rosita Carlsson – göra en version av den klassiska folksagan "Den lilla röda hönan och vetekornet".

– Jag tyckte att det skulle vara så tråkigt om det inte blev någon familjeföreställning på Augustendalsteatern i år, det brukar vara otroligt fint och uppskattat. Därför föreslog jag det här som alternativ. Vi kommer visserligen inte att spela lika många gånger som det var tänkt att "Karlsson på taket" skulle göra, men det är bättre än ingenting alls, säger Rosita Carlsson.

Egen musik

Trion är vana vid att uppträda tillsammans och har satt upp föreställningen innan. Dessutom har de lagt till egenskriven musik till handlingen.

– Det finns en viktig sensmoral i berättelsen som förstärks av sångerna. Den lilla hönan hittar ett vetekorn som hon vill ha hjälp med att plantera, skörda och mala, men katten och grisen vägrar, så hönan får göra det själv. När det väl är dags att äta det som slutligen bakats av mjölet vill de helt plötsligt väldigt gärna ha varsin del, men då säger hönan nej. Det blir en intressant tankeställare om hur viktigt det är att hjälpas åt, säger Rosita Carlsson.

"Den lilla röda hönan och vetekornet" kommer att sättas upp på Augustendalsteatern 24/8, 25/8, 7/9 och 8/9. Föreställningen kan ses av alla från två år och uppåt, och är ungefär 35 minuter lång.

Stockholm Direkt