Kritik. Karolinska sjukhuset i Solna kritiseras sedan en kvinna förlorat sitt nyfödda barn. Foto: Leif Oldenburg

Karolinska kritiseras efter att spädbarn avled

Efter att mamman inte ha fått rätt vård avled det nyfödda barnet. Nu riktas kritik mot Karolinska sjukhuset i Solna från Inspektionen för vård och omsorg.

  • Publicerad 11:51, 6 feb 2020

I samband med att en kvinna drabbats av havandeskapsförgiftning kom hon, via mödravårdscentralen, in till Karolinska sjukhuset i Solna.

Kvinnan hade vid tillfället bland annat huvudvärk, svullnadskänsla och oro. Behandlingen av henne ska dock ha brustit på flera områden, enligt ett färskt beslut från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.  

Bland annat gjordes ingen ultraljudsundersökning för att ta reda på hur barnets hälsa var. Något som man enligt Ivo borde har gjort för att ta reda på fostervattenmängden.

Eftersom kvinnan vid tillfället var i graviditetsvecka 41 plus fyra dagar togs beslut att sätta igång förlossningen. Men vid tillfället gjordes inget laktatprov, även det något som Ivo anser borde ha gjorts.

Borde ha behandlats som högriskpatient

På grund av att barnet hade svaga hjärtslag togs beslut om kejsarsnitt, men trots det kunde barnets liv inte räddas. Barnet avled efter en knapp timme.

Ivo skriver att läkarna borde ha fattat ett snabbare beslut om kejsarsnitt. Kvinnan skulle även, enligt Ivo, ha behandlats som en högriskpatient på grund av de symptom hon hade när hon kom till sjukhuset.

Ivo anser även att sjukhusets personal har brustit i dokumentation, läkemedelshantering och journalföring.

Händelserna inträffade 2017.

SolnaDirekt har upprepade gånger sökt Karolinska sjukhuset för en kommentar, utan framgång.

Stockholm Direkt