Filmordförande. Mats Rosenqvist är tacksam för det stöd Biograf Reflexen fått under coronakrisen. Foto: John Farrow/Mostphotos

Kärrtorps biograf rullar i gång på nytt

Biograf Reflexen i Kärrtorp slår upp portarna igen den 27 september, efter att ha hållit stängt sedan mars på grund av coronaviruset.

  • Publicerad 13:13, 19 aug 2020

Beslutet om att åter bjuda in till filmvisning fattades av styrelsen i måndags. Till en början rör det sig om en relativt blygsam satsning, med visningar varje söndag klockan 13.00 och 19.30.

– Det känns ju bra att vi kan göra det här i liten omfattning och sedan eventuellt öka på. Man får prova sig fram så att det känns bra både för oss och våra besökare, säger biografens ordförande Mats Rosenqvist.

Hur självklart var det att ni skulle fatta det här beslutet nu?

– Jag tror nog att alla i styrelsen kände att det var läge för det med anledning av att andra biografer öppnat och börjat annonsera.

Naturligtvis sker öppnandet med en del restriktioner. Utöver det begränsade antalet visningar tänker biografen se till så att besökarna slipper trängas i foajén.

Det innebär bland annat att gästerna uppmanas att köpa biljetter i förväg på nätet. Samtidigt som kassan öppnar så öppnas även dörrarna till biosalongen, där endast 50 personer kommer att få vistas samtidigt.

– Det är en stor salong för 150 personer så där kan man sitta med social distans utan tvekan, säger Mats Rosenqvist.

Stort stöd från folket

Han konstaterar att den uppbackning Reflexen fått har varit avgörande för möjligheten att dra i gång verksamheten på nytt. Under krisen har biografen fått ekonomiskt stöd från både Svenska filminstitutet, stadsdelsförvaltningen och i form av det statliga hyresstödet.

Dessutom har de många bäckarna från allmänheten genererat uppåt 80 000 kronor och antalet "Reflexenvänner" har ökat från 80 före krisen till 224 i dag.

Stort stöd för Biografen Reflexen i virustider

– Det moraliska stödet och pengarna från publiken, det känns moraliskt sett tyngst. Det är därför vi jobbar här ideellt, för att folk ska träffas och tycker att det är spännande med kultur i förorten, säger Mats Rosenqvist.

Öppningen till trots, pandemin vållar fortfarande mycken osäkerhet i filmvärlden. Därför kan inte Reflexen gå ut med ett traditionellt säsongsprogram, utan vilka filmer som visas planerar biografen att successivt gå ut med i sina digitala kanaler.

– Vi kommer att uppdatera och skicka på Facebook, det kommer inte att gå obemärkt förbi, säger Mats Rosenqvist.