Torget idag – och i framtiden. Foto: Johann Bernövall / Nyréns arkitekter

Kärrtorps centrum får scen och långbord

2014 inleddes arbetet med planerna på nya Kärrtorps centrum. En hel del bostäder byggs redan nu men i sommar är det dags för centrumtorget att få sig ett lyft.

  • Publicerad 12:08, 28 feb 2019

1951 stod det som vi idag känner som Kärrtorps centrum färdigt. I december 2016 fick detaljplanen som ska lyfta centrumet laga kraft när stadens politiker klubbade igenom förslaget. Där ingick bland annat det stora bostadshus som just nu växer fram där det tidigare låg en förskola.

Nu kommer beskedet att rustningen av torget, som officiellt heter Kärrtorpsplan, och busstorget vid det nya bostadshuset kan komma igång innan sommaren.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi sitter med upphandlingen av entreprenör nu och har inget exakt datum för när arbetena startar. Men vi siktar på att kunna starta innan sommaren, säger Linnea Elfving, kommunikatör på exploateringskontoret.

Den som är nyfiken på detaljer får vänta ett tag, men staden lovar att gå ut med informationen om hur arbetet kommer påverka boende och näringsidkare i god tid.

– Utformningen av torget ligger nära det gestaltningsprogram som togs fram efter dialogen 2015, säger Ann Wetterström, projektledare på exploateringskontoret och fortsätter:

– Arbetet kommer förmodligen utföras i etapper och min förhoppning och ambition är att det hela kommer att gå så smidigt som möjligt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Blomhandlaren på torget, Rayad, är positiv till att torget ska renoveras.

– Jag har fått höra att jag kommer få en tillfällig plats när det arbetas, och sedan få flytta tillbaka. Det kommer säkert bli jättebra, säger han.

Detsamma gäller Branka Zivkov och Reema Ströberg, som båda arbetar på second hand-butiken Lindra, en av butikerna som ligger på torget. De har dock inte hört talas om det innan tidningen informerar dem.

– Om det ger mer liv och rörelse till torget är det jättebra. Det ser jag som positivt, säger Branka Zivkov.

Är du inte orolig att arbetet kan påverka butiken negativt?

– Nej, nej.

Det här ska göras

Träden behålls på torgytan och kompletteras med mer grönska och blommor.

I trädraderna placeras olika torgmöbler som belysningsstolpar, papperskorgar och sittmöbler.

Några av beläggningens rundlar upp till sitthöjd. De kan användas som scen och talartribun eller som sitt- och hängplatser.

På torget placeras två långbord. Bordet bygger på en idé från dialogen. Det kan användas för loppisförsäljning eller picknick.

Källa: Stockholm.se

Torget efter sommarens renoveringar, enligt det gestaltningsprogram som togs fram efter medborgardialog. Foto: Nyréns arkitekter

Rita Hörnblad har bott i området i 20 år och välkomnar förändring på Kärrtorpsplan. "Jag hade ingen aning, men det är väl trevligt. Jag skulle gärna se att det blir fler butiker också", säger hon. Foto: Johann Bernövall

Branka Zivkov och Reema Ströberg på torgets second hand-butik. Foto: Johann Bernövall

Blomsterkiosken kan komma att flyttas under arbetet på torget i sommar. Foto: Johann Bernövall

Torget efter sommarens renoveringar, enligt det gestaltningsprogram som togs fram efter medborgardialog. Foto: Nyréns arkitekter

JUST NU: Flera markbränder i Stockholm

Nyheter Vita luddet gör att elden sprider sig fort – 30-tal bränder bara idag Det pågår ett flertal markbränder i Stockholm just nu. Bland annat har det brunnit i ett större område vid sjön Trekanten i Liljeholmen och i Vårberg.tisdag 21/5 15:08

Nu startar Stockholm ombildningarna

Nyheter ✓Erbjudande har skickats till 12 644 kommunala hyreslägenheter ✓Det här gäller Nu har de tre kommunala bostadsbolagen i Stockholm skickat ut information om ombildningar till cirka 12 644 berörda lägenheter.tisdag 21/5 13:30