Smider planer. "Köper vi fastigheten kan vi till exempel välja att starta el-bilpooler och kolla möjligheter för solceller, vi får en annan frihet" säger Andreas Sidkvist. Foto: Eva Tonström

Kärrtorpsbor vill äga sina egna hyresrätter

Ombildning utan att köpa sin lägenhet. Det försöker ett gäng Kärrtorpsbor driva igenom i huset där de bor. Målet: Lägre hyra och slippa privata värdar.

  • Publicerad 20:10, 19 dec 2018

En grupp Kärrtorpsbor har bestämt sig för att försöka köpa loss sin fastighet där de bor, ihop med resten av de 100 grannfamiljerna i huset. Men inte som en vanlig bostadsrättsförening, där var och en köper sin lägenhet, utan i kooperativ form.

Alltså, de köper huset tillsammans, men bor kvar som hyresgäster hos sig själva.

– Målet är att kunna kontrollera hyran, och på sikt få sänkt hyra, när det är vi själva som bestämmer. Hyrorna sätts då efter reella kostnader, utan vinstintresse, säger Andreas Sidkvist, en av de i huset som driver frågan.

De vill också hindra att huset säljs till en privat värd.

– Det pratas allt mer om fri hyressättning och krav på marknadsanpassade hyror, det vill vi inte vara med om.

Prislapp: Cirka 100 miljoner

Idag ägs huset av kommunala Svenska Bostäder.

– Politikerna i Stockholms stad har flaggat för att de är beredda att sälja ut hyresrätter, även till kooperativ, så vi hoppas att de ska säga ja, säger han.

Fastigheten består av tre hus byggda 1949 på Arkövägen 35-53 och 32-46, och vad prislappen blir är inte klart.

– Priset är en förhandlingsfråga. Ett riktvärde är taxeringsvärdet som ligger på 100 miljoner, säger Andreas Sidkvist.

Varje hyresgäst betalar en insats som man får tillbaka om man flyttar – i det här fallet rör det sig om minst 20 000 kronor per lägenhet.

Varför bildar ni inte en vanlig bostadsrättsförening?

– Skulle man köpa sin egen lägenhet behöver man ta lån på ett antal miljoner kronor och det är inte alla som kan det, eller vill. Och ideologiskt är vi flera i huset som är emot att hyresrätter säljs ut, säger Andreas Sidkvist.

Två tredjedelar måste säga ja

I början av december bildades Arkö kooperativa hyresrättsförening och hittills är ett 15-tal hyresgäster med på tåget. Nästa möte blir 20 januari. Målet är att få med sig minst två tredjedelar av de boende, vilket är ett krav för att det ska kunna genomföras.

Stadens bostadsborgarråd Dennis Wedin (M), är positiv till idén.

– Vi utesluter inte försiktiga avyttringar, om de samlade ekonomiska förutsättningarna motiverar det. Det görs i så fall för att säkerställa att staden ska kunna genomföra nödvändiga investeringar i ett växande Stockholm. Och jag har ingenting emot att boende äger sin fastighet i form av kooperativ hyresrättsförening, säger han.

Hur funkar ett kooperativt hyreshus?

Huset ägs av hyresgästerna, via en hyresrättsförening. Som boende betalar du, förutom hyra, en insats i starten som man sen får tillbaka när man flyttar. Beloppet baseras på hur stor lägenhet du har. Föreningen lånar pengar till husköpet som sen betalas av kollektivt genom hyressättningen. Det finns inget vinstintresse utan det ekonomiska överskottet återinvesteras och används till utveckling och underhåll av fastigheten. Hyrorna sätts av föreningen utan krav på förhandlingar med hyresgästföreningen. Lägenheterna tillhör föreningen och kan inte köpas eller säljas.

Ny app ska skapa bättre grannsämja

Bostad Vill konkurrera med Facebook-grupper Ett av världens största sociala nätverk för grannar lanseras i Stockholm. Enligt grundaren är en god kontakt med din grannar grunden för en trevlig atmosfär i kvarteret.söndag 16/6 19:00

Här är SL:s satsningar för kyla i sommar

Nyheter ✓Knapptrick✓Fler AC-bussar sätts in ✓Men därför kommer de inte hjälpa vid ny värmebölja Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.lördag 15/6 9:08