Emmi Karlsson med mamma Kicki lämnar kläder till återvinning. Foto: Eva Tonström

Kärrtorpsborna är bäst på att skänka kläder

Visste du att folk i Kärrtorp är i särklass bäst i Stockholm på att skänka begagnade kläder? Hittills i år har de gett bort 18 ton (!) kläder.

  • Publicerad 12:36, 14 nov 2017

18 484 kg, så mycket kläder och skor har de gröna lådorna på Kärrtorpsvägen 48 hittills genererat under 2017. Och det är överlägset mest i hela Stockholm. Snittet för alla 40 platser där Human Bridge lådor står i Stockholm är 2 800 kilo per ställe.

– Så här har det sett ut i flera år nu, Kärrtorp sticker ut rejält och det är väldigt kul, säger Jonas Elamson, pressekreterare hos Svenska Bostäder, vars mark lådorna står på.

Anledningen till succén är second hand-butiken Lindra som ligger i Kärrtorps centrum och som tillhör samma organisation som lådorna.

– Folk vill helst komma in här och lämna kläder direkt till butiken, men vi måste hänvisa till lådorna eftersom allt sorteras centralt och sen skickas kläder hit i omgångar, säger Sarab Jaafar, butikschef på Lindra i Kärrtorp.

Eftersom Kärrtorpsborna, och andra Söderortsbor, är där nästan varje dag och vill lämna in fylls de två lådorna på baksidan av butiken snabbt.

– Jag tror att de tömmer lådorna varje eller varannan dag, säger Sarab Jaafar.

På måndagar brukar ett gäng påsar ligga utanför butikens dörr. Kläder som Sarab själv får gå ner och lägga i lådorna.

Till butiken kan man alltså lämna allt utom kläder, skor, väskor och andra textilier. Överskottet från butiken går till att finansiera biståndsprojekt som stiftelsen Human Bridge genomför, bland annat skickas sjukvårdsmaterial och handikapphjälpmedel ut till länder i Afrika och Östeuropa.

Sarab Jaafar är ansvarig för Lindra-butiken i Kärrtorp. "Många väljer att handla sina kläder här istället för på de stora kedjorna just för att pengarna går till välgörenhet" säger hon. Foto: Eva Tonström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29

Gjorde ovanligt sexfynd – vid återvinningen

Nyheter Finnes: borttappad sexleksak i Årsta En kvinna i Årsta skulle återvinna sina kartonger. Ni kan aldrig ana vad hon hittade.tisdag 17/7 12:26