Kanske känner man sig lite närmare stan i Älvsjö än här i Segeltorp, tror Johan Ellborg som bor i hus på Huddingesidan med sambo och fyra barn. Foto: Claudio Britos

Kartläggning: Stor prisskillnad runt Långsjön

Gränsen mellan Huddinge och Stockholm skär rakt igenom Långsjön. På båda sidor breder mysiga villakvarter ut sig. Men på ena sidan är ett standardhus flera miljoner kronor dyrare. Vi tog en tur runt sjön för att ta reda på varför.

  • Publicerad 20:00, 29 jan 2020

Jag skulle aldrig kunna tänka mig bo i Huddinge.

Solen ligger på vassvipporna vid vattnet i Älvsjö och det gör den för det mesta när den tittar fram. Den norra sidan om Långsjön, som tillhör Stockholms stad, ligger nämligen i söderläge.

På den södra sidan av sjön, i Huddinge, går en villa för 5,4 miljoner i median. Traskar du runt sjön, går du samtidigt över kommungränsen till Stockholm, och här är medianpriset strax under 7,9 miljoner kronor.

Nästan 2,5 miljoner mer alltså. Det visar färsk statistik för alla försäljningar i kvarteren närmast sjön åren 2015-2019 som vi tagit fram med hjälp av Booli.

Villaköparen betalar omkring 38 procent mer per kvadratmeter på Stockholmssidan än den som blir husägare närmast sjön i Huddinge.

Prisskillnaden kan inte bara förklaras av att boarean norr om Långsjön är i snitt 11 kvadratmeter större än villan söder om sjön – eller att samma storleksskillnad även gäller för tomtarean. Husen är också byggda ungefär samtidigt, ett medianvärde på 1968 på Huddingesidan och 1964 på Stockholmssidan.

Föll för huset i Segeltorp

Johan Ellborg bor i Segeltorp med sin sambo och fyra barn sedan 3,5 år tillbaka. Familjen hade span på villor även på andra sidan vattnet när de flyttade från Fruängen i Stockholm till Segeltorp i Huddinge. 

– Men vi föll för huset här, och nu har vi förälskat oss i området också, säger han.

– På andra sidan vattnet har man som föräldraledig rätt till fler timmar på förskolan, vad jag har hört är den stora skillnaden. Vad kommunerna kan erbjuda skiljer sig, vad gäller förskoleplats och förskoletimmar.

Huddingebo. Gudrun Hallbeck trivs bra som boende vid Långsjön. "Det har alltid varit skillnad på skatten, men vi har inte reflekterat över vilken sida vi valde", säger hon. Foto: Claudio Britos

Stockholmsbo. Mats Tenne ser ut över Långsjön från sin bakgård. "Jag trivs väldigt bra här, men i Huddinge är de mycket bättre på att sköta vägarna", säger han. Foto: Claudio Britos

Eftersom kommungränsen skär rakt igenom Långsjön går där också en skattegräns. I Huddinge är kommunalskatten drygt 2 procentenheter högre än den är i Stockholm.  

– Jag tycker att det är bra med skatt, all for it politiskt, men man tittar ju också på vad man får tillbaka. Och Stockholm är en kommun där man får en hel del för skattepengarna. Så frågan är ifall vi i Huddinge får något extra i form av samhällsservice för den högre skatten. Jag tror nog inte riktigt det, säger Johan Ellborg. 

– Är man mitt i arbetslivet och jobbar hårt, och så 300 meter norr om bostaden är det så pass mycket lägre skatt ... Jag tror att det är den enskilt största faktorn till att man väljer Stockholmssidan. Tänk 10-20 års inkomster, det är inga småpengar.

Skatten inte avgörande

Mats Tenne bor alldeles invid Långsjön på Stockholmssidan och är väldigt nöjd med att bo just här.

– Solen skiner alltid här. Men vi tyckte ju att det var dyrt när vi flyttade in 1971, säger han. 

Den lägre skatten var inget avgörande skäl till att han valde Stockholmssidan.

– Mer skatt är det på andra sidan men det blir väl bara nån krona. Det är roligt att betala skatt, så länge det går till nåt bra. Sedan kan man ju tvivla på att den gör det, med det är ett sidospår, säger Mats Tenne.

– Jag trivs väldigt bra här, men i Huddinge är de mycket bättre på att sköta vägarna, konstaterar han.

Långsjön utgör gränsen mellan Stockholms stad och Huddinge kommun. Foto: Claudio Britos

Men inte alla på Stockholmssidan tycker att Huddinge verkar vara så kul.

– Jag skulle aldrig kunna tänka mig bo i Huddinge, jag har bott i Stockholm hela mitt liv. Skolorna är bra i Stockholm, säger en Älvsjöbo som vill vara anonym.

”Aldrig något strul”

Hennes sambo fyller i:   

– Den lägre skatten här var ju också ett medvetet val.

Gudrun Hallbeck bor och trivs på Huddingesidan sedan 40 år.

– Det är ett lugnt och skönt område och har det varit i alla år. Jag får polisrapporter och det är aldrig nåt strul i vårt område. Det har alltid varit skillnad på skatten, men vi har inte reflekterat över vilken sida vi valde, säger hon.

Gunilla Benfatto har hållit till i Huddinge söder om Långsjön ännu längre – i hela 50 år.  

– Det är ju för jäkligt att man betalar mer skatt här, men annars märker jag inte av kommungränsen. För mig är det samma område, säger hon.

JARNLO. Långsjön har blivit en knivskarp gräns

Så mycket skiljer sig priserna

STOCKHOLMSSIDAN - KVARTEREN NÄRMAST LÅNGSJÖN

Medianpris norr om Långsjön: 58 746 kronor per kvadratmeter.

Genomsnittlig boarea: 145,66 kvadratmeter.

Försäljningspris, median: 7 896 820 kronor.

Genomsnittlig tomtarea: 889,2 kvadratmeter.

Det visar siffror som vi tagit fram med hjälp av Booli.

Kommunalskatten i Stockholms stad ligger på 17,74 kronor per hundralapp.

HUDDINGESIDAN - KVARTEREN NÄRMAST LÅNGSJÖN

Medianpris söder om Långsjön: 42 509 kronor per kvadratmeter.

Genomsnittlig boarea: 134,49 kvadratmeter.

Försäljningspris, median: 5 400 000 kronor.

Genomsnittlig tomtarea: 878,7 kvadratmeter.

Det visar siffror som vi tagit fram med hjälp av Booli.

Kommunalskatten i Huddinge ligger på 19,87 kronor per hundralapp.

Visa merVisa mindre

Här är områdena vi har jämfört