Kassim Nagwere, 28 år, från Farsta har utsetts till barnrättshjälte. Foto: Sacharias Källdén

Kassim från Farsta får unga att drömma stort

Stiftelsen Reach for Change har för nionde året i rad utsett det de kallar barnrättshjältar. Vinnarna får finansiellt stöd samt rådgivande stöd i upp till fem år. En av hjältarna är Kassim Nagwere, 28, från Farsta som driver organisationen Drömstort.

  • Publicerad 19:00, 31 jan 2019

"Jag och några kompisar funderade när vi var runt 20 på varför det gått bra för just oss? Det hängde ihop med att andra kompisar hade gått bort, satt i fängelse eller låg inlagda på sjukhus. Varför de och inte vi? Vi landade i att det handlar om att vi hade en passion som gav oss riktning. Vi hade drömmar. Drömmarna räddade mig, brukar jag säga i mina föreläsningar. De där tankarna födde Drömstort."

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"På den tiden var jag basketproffs, landslagsspelare och Drömstort var något som jag gjorde på fritiden. Bland annat föreläste jag för ungdomar i skolor i Farsta och Gubbängen. Nu har det växt till något jag arbetar men jag spelar fortfarande basket i Superettan. Min resa började med att jag kom som flykting från Uganda och levde som gömd innan vi fick uppehållstillstånd när jag var tio år. Basket blev det från början för att jag spelade med kompisar på skolgårdar och jag var bättre än dem, så de fick mig att börja i deras lag. Där fick jag vara med fast vi inte hade råd med medlemsavgift eller kläder. Så var det inte med fotbollen."

"Än idag älskar jag basketen, att bara skjuta bollen i korgen, det har nånting som jag inte kan förklara! Och så älskar jag att tävla. Basketen är grunden till den jag är idag när jag försöker hjälpa unga personer i socioekonomiskt svaga områden, där den negativa mediebilden gör att de unga saknar självförtroende. Jag vill visa att det går. Det är en ära att ha blivit utsedd av Reach for Change, det är något jag tänkt att jag skulle söka till ända sedan jag såg en affisch om det för fem år sedan. Nu sökte jag, och vann!"

"Nu är planen att öppna en plats för unga mellan 20-25 som kan ta vid där ungdomsgården slutar. Det behövs en plats där man kan få hjälp att förverkliga sina drömmar. Det är många som är med på tåget, bland annat staden och jag hoppas på en lokal kring Johanneshov som är en knutpunkt där man kan nå unga från hela staden."

Det här gör Drömstort

Arrangerar föreläsningar, workshops, läxhjälp, idrott och kultur aktiviteter för skolor och föreningar.

Det här får en barnrättshjälte

Finansiellt stöd som är behovsanpassat för att personen ska kunna fokusera på utvecklingen av sin innovation och idé.  

Rådgivning och coaching inom områden där personen och verksamheten har störst behov att utvecklas.

Tillgång till Reach For Changes globala nätverk.

Reach for Change är ideel stiftelse som drivs av Kinnevik,  som en del i företagets samhällsinriktade arbete, CSR - Corporate Social Resposibility.

Nu enkelriktas cykelbanorna på Liljeholmsbron

Nyheter Ska breddas när bron renoveras i framtiden Från och med idag, 19 augusti, är cykelbanorna på Liljeholmsbron enkelriktade.måndag 19/8 15:07

Så ska GT Söder hantera flytten

Nyheter Tränaren: "Kan inte klaga" Snart drar handbollssäsongen igång. För GT Söder innebär detta att hemmamatcherna framöver kommer att spelas i Eriksdalshallen. Men laget kommer få träna i både den nya hallen och den gamla,...måndag 19/8 14:17