UPPHITTAD. 17-åriga katten Pepsi hittades som tremånaders kattunge vid taxistationen i Väsby. Hon har bott hos Ulla-Stina Kronqvist sedan dess. Foto: Charlotte Årling

Kastrerar katter gratis i ny kampanj

Föreningen ”Rädda katterna” letar efter katter att kastrera i Väsby. De har fått en större donation som är öronmärkt för just detta. – Det finns så många ägarlösa katter som går omkring, honor som föder kull efter kull som ingen vill ha. Det är ett väldigt plågsamt liv, säger representanten Ulla-Stina Kronqvist.

  • Publicerad 06:15, 27 nov 2017

Öronskabb, inälvsmask och sår som ingen tittar till. Några enstaka av de ägar-
lösa katter som bor i soprum, vid sommarstugor och i koloniområden mår kanonbra. Men det flesta lever ett hårt liv.

– Honor som går ute föder kull efter kull som ingen vill ha. Det är ett väldigt plågsamt liv. Det är nästan bara hankatter som överlever ute; honorna dör undan för att det är väldigt tungt att föda så många kullar, säger Ulla-Stina Kronqvist som är engagerad i föreningen Rädda katterna.

Det är inte i första hand ägarlösa utekatter som föreningen är ute efter i sin kastreringskampanj. De vill snarare förhindra att fler ägarlösa katter föds. Många ägare låter sina fyrbenta pälsklingar springa utomhus trots att de inte är kastrerade. Risken är då att de parar sig med andra utekatter och att oönskade kullar föds.

För att komma åt problemet erbjuder föreningen nu kattägare gratis kastrering, id-märkning och registrering av deras katter på Väsby djursjukhus. Målgruppen är ägare som inte har råd eller av annan anledning inte kan kastrera sin katt. Men även personer som matar en katt som de tror är ägarlös och som de tänker fortsätta att mata.

– Det här är för att stävja antalet ägarlösa katter. Kattstallen är fulla. Det kommer larm på larm om upphittade katter, säger Ulla-Stina Kronqvist.

Kampanjen har gjorts möjlig genom en större, privat donation. Kvinnan som har skänkt pengarna har öronmärkt dem för just kastrering.

– Hon har själv genom alla år låtit kastrera privatpersoners katter, genom annonsering. Men nu har hon gjort det i så många år och hon orkar inte längre. Nu skänker hon en stor klumpsumma pengar till en förening som kan göra det i stället för henne. Hon blev tipsad om oss av Djurens rätt, berättar Ulla-Stina Kronqvist och avslutar:

– Vi vet inte hur snabbt vi kommer att nå ut till katt-ägarna. Vi tror att kampanjen kommer att fortsätta till och med våren. Men pengarna ska användas.

MER Kastrerings-kampanjen

Genomförs på Ekerö och i Upplands Väsby av den ideella föreningen Rädda katterna.

Pågår så länge donationspengarna räcker.

Kastreringarna genomförs på Väsby djursjukhus.

Kontakt och information: http://raddakatterna.nu/kastreringskampanjen/

Fler nyheter i Vi i Väsby

Kritik när skejtpark i Vilundaparken dröjer

Nyheter "Styret har gett arbetet låg prioritet" För drygt ett år efter sedan slog kommunstyrelsen fast att det ska byggas en skatepark i Väsby. Men ännu har inget hänt. Väsbyalliansen hänvisar till problem med placeringen i Vilundaparken.tisdag 18/2 16:10

Fem dömda för inbrott i norra Stockholm

Nyheter Åklagare: Positivt att vi lyckats bryta en inbrottstrend Fyra män och en kvinna har dömts till fängelse och skyddstillsyn för 18 inbrott i bostäder i norra Stockholm.måndag 17/2 15:37

Lista: Det här kan du göra i Väsby på sportlovet

Nyheter ✓Prova på jonglering ✓Träffa en gamer ✓Studsa i hoppborg Snart är sportlovet här! För barn och unga som är kvar i Upplands Väsby under lovet finns mycket att göra. Här listar vi några av aktiviteterna.måndag 17/2 11:00
Stockholm Direkt