Apputvecklare. Katarina Stensson är 30 år och jobbar med företaget Checheza vid sidan av sitt vanliga jobb. Här får skolbarn i Uganda testa en tidig version av appen med samma namn. Checheza betyder lek med ord och tända en gnista på swahiliska. Foto: Privat

Katarinas app utbildar barn i Afrika

Allt fler föräldrar i Uganda har en smartphone. Det har Södermalmsbon Katarina Stensson tagit reda på. Nu hoppas hon att hennes app ska utbilda fler barn.

  • Publicerad 17:30, 4 feb 2019

Katarina Stensson är utbildad civilingenjör och bor vid Södersjukhuset på Södermalm. Hennes hjärtefråga är att alla barn ska ha tillgång till grundläggande utbildning.

– 90 procent av världens unga bor i utvecklingsländer, i många av de här funkar inte utbildningssystemet. Utbildning är ju så grundläggande för både din personliga makt över ditt liv men också för hela samhällens utveckling, säger Katarina Stensson.

För några år sedan hörde hon talas om tävlingen global learning xprize – en internationell tävling där deltagarna skapar en utbildningsapp för barn i utvecklingsländer.

– Jag tyckte det verkade superintressant och samlade ihop ett team, säger Katarina Stensson.

Under tävlingen lärde hon sig att allt fler familjer i Uganda har en smartphone och att det finns jättemånga bra utbildningsspel idag – dock få som lämpar sig för målgruppen. Hon tänkte att det vore dumt att uppfinna hjulet på nytt.

– Istället kan vi använda de spel som finns och se till att de fungerar för dem här barnen, säger Södermalmsbon.

Idag är hon vd och medgrundare för företaget Checheza. Nyligen kom hon hem från fyra veckors marknadsundersökning i Uganda.

Hon och fem andra har startat upp en app som nu betalanseras. Det är en plattform där läs-, räknings- och stavningsspel från olika källor integrerats och paketerats om för 6-9-åringar som lever i Uganda.

– Det kan handla om språket, om det visuella. Att de känner igen sig i vilka miljöer och ord man använder, förklarar Katarina som vanligtvis jobbar vid kontoret på Luntmakargatan.

Tanken är att appen ska säljas billigt till barnens föräldrar och att de kan låna föräldrarnas telefoner och spela – samtidigt som de lär.