Meliz Karlge, Siham Shurafa och Isa Aouifia ingår i ensemblen som sätter upp Katitzi på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby i mars. Foto: Mikael Andersson

"Katitzi" tar plats på scenen i Vällingby

Åttonde mars är det premiär för vårens stora satsning på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. "Den vänder sig till alla utsatta barn", säger regissören Mia Winge om föreställningen "Katitzi".

  • Publicerad 17:10, 8 feb 2018

Det är torsdag och ensemblen bakom vårens föreställning "Katitzi" på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby repar i B-salen. Föreställningen baseras på bokserien med samma namn, skriven av Katarina Taikon.

Om fem veckor är det dags för premiär. Att det blir just den åttonde mars, samma dag som internationella kvinnodagen, är ingen slump, enligt regissören Mia Winge.

– Katarina Taikon är en fantastiskt ikon. Hon skrev böckerna om Katitzi som en del i sin kamp för romers rättigheter och vi har valt att gestalta även henne i föreställningen. Tanken är att få med ett vuxet perspektiv med någon som minns och kan förhålla sig till det som sker på scenen, säger Mia Winge.

Gjord gedigen research

Hon berättar att de har tagit del av allt som skrivits och filmats om Katarina Taikon och även haft kontakt med familjemedlemmar för att få en så komplett bild som möjligt.

Berättelserna om Katitzi tar avstamp i Katarina Taikons uppväxt i sin romska familjs läger i Sverige på 1940-talet. Fram till 1960-talet fick inte romska barn gå i skola och deras föräldrar inte fick ha en lägenhet – bara för att de var romer.

– Föreställningen handlar om resan till att börja bli stolt över den man är och att få vara den personen man kan vara. Katarina Taikon skrev böckerna för alla utsatta barn och många kan känna igen sig i Katitzi och behovet av att få få ta plats, säger Mia Winge.

Riktar sig till alla

Föreställningen riktar sig till alla från åtta år, men barn ska ha vuxet sällskap med sig. Det beror på att flera tunga ämnen som rasism och barnmisshandel berörs.

– Vi har självklart diskuterat målgruppen och att vi tycker att barn kan se såväl roliga som hemska scener. Barnen kommer att förstå, de lever inte heller bara i ett rosa skimmer. Och vi finns där för att prata efteråt om någon vill det, säger skådespelaren Linda Kunze, som spelar Katitzis syster Rosa Taikon.

Men även föreställningen är allvarsam innehåller den också mycket glädje, dans och lekfullhet. Förhoppningen är att den ska väcka både tankar och hopp hos publiken.

–Den slutar hoppfullt och ljust. Förhoppningsvis går publiken därifrån med känslan av "kan hon så kan jag", säger Mia Winge.

Siham Shurafa, som spelar Katitzi, repar inför Stadsteaterns nya uppsättning i Vällingby. Foto: Mikael Andersson

Från vänster: Skådsiarna Linda Kunze och Meliz Karlge pratar med regisssören Mia Winge. Foto: Mikael Andersson

Ett riktigt lyft jämfört med föregående vintrar. Men det finns förbättringspotential, syns väldigt tydligt på den nya vägen till Hässelby.

Premiär 8 mars

Spelas på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby

Regi: Mia Winge

På scen: Siham Shurafa (Katitzi), Meliz Karlge (Vuxna Katarina/Mami), Linda Kunze (Rosa m.fl. roller), Danne Dahlin (Paul m.fl. roller), Isa Aouifia (Pappa Taikon m.fl. roller), Aja Rodas (Siv - "Tanten" m.fl. roller).

Mer info om föreställningen hittas HÄR.

Katarina Taikon (1932-1005) kämpade för romers rättigheter i Sverige. Hon skrev flera böcker, bland andra barn- och ungdomsserien om Katitzi.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ska Grimstaskolan få fler elever att röra på sig

Storsatsning på – och efter – skoltid Personal som peppar igång rasterna och en idrottsklubb med gratis aktiviteter efter skoltid. Det hoppas Grimstaskolan ska få eleverna att röra på sig mer - och därmed få fler att nå målen.måndag 21/5 16:47

BP:s damer slog publikrekord – men ...

... det var på håret: "Ändå ganska högt för division ett" I helgen skulle man slå nya publikrekord för BP:s damer på Grimsta IP och toppa publikrekordet på 300 åskådare. Och det lyckades – men det var på håret.måndag 21/5 16:41