Katrins son får inte gå kvar på nattis

Möjligheterna att ha sina barn på Nattis begränsas kraftigt i Håbo efter sommaren. Något som drabbar många föräldrar hårt.

  • Publicerad 08:40, 2 mar 2020

Vi har
börjat se oss om efter andra kommuner.

Leken pågår för fullt i rummet intill. Det är fantasi på hög nivå när Edwin, 6 år, har ännu en dag hemma som följd av vattkopporna. Snart är han dock frisk och mamma Katrin Rossi kan återgå till jobbet inom vården som hon har i Håbo kommun. Ett arbete som kräver att hon jobbar obekväma arbetstider, såväl kvällar som helger. För att det ska livet ska gå ihop får Edwin ibland tillbringa dagarna på så kallat nattis, på förskolan Nybygget.

– Jag jobbar skift. Jag är väldigt beroende av nattis och det vet jag fler personer som är. Många behöver helgerna för att få det att fungera. Håbo kommun har sagt att de ska kunna tillgodose behovet för sina anställda att kunna erbjuda omsorg på obekväma arbetstider, säger Katrin.

Nattis även på helger

Sebastian Borén och hans familj har samma utmaning.

– Jag och min fru är anställda av försvarsmakten och vi har samma arbetstider i princip. Vår yngsta börjar nu i förskoleklass och vår äldsta börjar i tvåan. Det som drabbar oss mest är att de tar bort helgverksamheten. Ibland även senare kvällar. Det är inte jätteofta vi har behov av natt, men det händer kanske en gång i månaden, säger han och fortsätter

– De kallar det nattis, men det är egentligen missvisande. Det handlar väldigt mycket om helger. När andra är lediga måste andra jobba.

Förutsättningarna kommer dock förändras.

– Från och med vecka 34 är det bara barn mellan 1 år och 5 år som får gå där och de får bara gå där från 05.00 till 06.00 på morgonen och sedan från 17.30 till 22.00 på kvällen, säger Katrin.

För Edwin, som är sex år, betyder det att det inte är möjligt att gå kvar där, något som gör tillvaron omöjlig för Katrin, som ensamstående förälder på heltid.

Vad hoppas du på?

– Jag vet att nattispersonalen har kommit med förslag på hur pengarna kan sparas. Planera om scheman, stänga vissa nätter och så vidare. För jag förstår om det är så att det behöver sparas pengar, men det är inget som politikerna vill lyssna på. De vill bara stänga ner.

Beslutet röstades igenom med siffrorna 7-4 Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna röstade ja, Socialdemokraterna röstade nej.

– De genomförde en utredning där de bland annat påstår att barn ska ha tagit del av informationen. Det stämmer inte. Vi föräldrar har inte fått veta någonting om det, säger Katrin.

Lämnar kanske kommunen

Sebastian Borén säger att han inte vet vad man kommer göra om möjligheterna till nattis försvinner.

– Det jag vet är att det är väldigt svårt att få ett nytt jobb och min arbetsgivare kan inte sätta mig på nya uppgifter på dagtid. Vi flyttade hit för tre år sedan och det här var den avgörande pusselbiten, att det fungerade så bra. Vi har börjat se oss om efter andra kommuner.

Så skriver kommunen

”Efter genomlysning av hela verksamheten föreslår barn- och utbildningsförvaltningen en effektivisering av enheten Omsorg på obekväm arbetstid.

Förslaget innebär att verksamheten fortsätter bedrivas med förändrade öppettider samt att antalet erbjudna platser och berörd åldersgrupp justeras.

Vidare möjliggör förslaget att ordinarie förskolekapacitet utökas med ytterligare 22 förskoleplatser.”

Visa merVisa mindre

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt