Lokalkändiskatten Cato på ett av sina två sedvanliga ställen i Björkhagen tillsammans med ägaren Magnus Björn. Foto: Erik Simander

Katten Cato kan bli staty i Björkhagen

Den älskade katten vid Björkhagens tunnelbana kan bli förevigad i form av en staty, i alla fall om man lyssnar på de boende i området.

  • Publicerad 17:00, 11 apr 2018

"Cato är ju en internetkändis och likeraket så att få ihop pengar bli nog inte svårt"

– Har du sett till katten som brukar vara här?

– Cato? Ja han sitter nere på bänken där han alltid är, säger en kvinna och pekar ner mot centrum.

Alla i Björkhagen tycks älska den gråa katten med vita tassar som har lagt sig på en av bänkarna mitt emot Coop för att njuta av solen. Katten har till och med blivit så omtyckt att det nu har kommit in ett medborgarförslag till Skarpnäcks stadsdelsförvaltning om att göra en bronsförgylld skulptur av Cato.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Ja, det är ju roligt men ganska konstigt. Han har tagit över hela Björkhagen och alla verkar tycka om honom, säger Catos husse Magnus Björn och kliar katten bakom örat.

Magnus köpte Cato för femtio kronor för nio år sedan. Sen dess har nästan varje dag varit sig lik. När Magnus går till tunnelbanan följer Cato efter och när han kommer hem sitter Cato oftast vid spärrarna och väntar troget på sin husse.  

– När jag åker iväg ger han sig ut på egna äventyr. Men jag vet att han brukar hoppa upp i knäet på de som väntar vid vårdcentralen eller sitta vid tunnelbanan och värma sig. Alla klappar och ger honom mat. Det är inte bara mitt, utan hela Björkhagens husdjur, säger han.

Finns inte pengar till kattstaty

Förslaget om en staty kommer dock inte att förverkligas av staden. Enligt svaret från Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst, finns det helt enkel inte tillräckligt med pengar. Ett beslut som uppskattades av husse.

– För mig är han bara en katt och så är han ju inte död än. Jag tänker att det kanske finns viktigare saker att lägga pengarna på, men samtidigt blir jag glad över att folk bryr sig så mycket om honom, säger Magnus.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nästan alla som går förbi bänken där de sitter stannar upp, hälsa på Cato och klappar honom försiktigt på huvudet.

– Jag älskar katten, det är så sjukt att han hänger här, jag har aldrig sett något liknande innan, säger Hasse Kadem som ser Cato varje dag då han arbetar i kiosken vid tunnelbanan.

Även han tycker att en staty låter som en bra idé.

– Jag tycker man förtjänar det om man sitter här varje dag och väntar och han gör alla glada, säger han.

Konstnärer har visat intresse

Trots att förslaget inte blev verkligenhet är det inte omöjligt att Cato i framtiden blir förevigad i gatumiljön. Enligt Magnus har flera lokal konstnärer visat intresse.

– Flera har ringt och hört av sig och om de hittar en plats där statyn kan stå så tror jag de kommer att bli av. Cato är ju en internetkändis och likeraket så att få ihop pengar bli nog inte svårt, säger han och skrattar.

– Någon sa även att den alltid skulle vara varm, som statyn av Margaretha Krook. Det är fint, då har man alltid en varm katt att hålla handen på, säger husse Magnus.