Kaxigt fibermål för Enköping

Nu ska hela Enköping få fiber i marken. En sträcka som motsvarar närmare 175 mil ska grävas upp och fyllas med kabel. – Enköping är en av de kommuner som har tagit ett kliv uppåt, snart är man fibertätast i Sverige, säger Mats Olofson, senior strateg på IP-Only.

  • Publicerad 08:36, 28 jun 2017

Fiberutbyggnaden i Enköpings tätorter har pågått ett tag. Där har marknaden själv skött det hela genom konkurrens och en jakt på kunder. På landsbygden har det inte alls gått lika lätt. I januari skrev kommunen dock ett samverkansavtal i januari och nu går det undan rejält.

– Det går väldigt fort. Jag tror inte att det är någon kommun där vi har sådan aktivitet som det är just här. På väldigt kort tid ska vi bygga extremt mycket fiber. I år till och med. Vi gick ut till åtta tusen hushåll i slutet av december och skrev avtal med kommunen i januari, tog första byggbesluten i mars och nu har vi över 70 procent som har beställt en anslutning, säger Mats Olofsson.

Som sträckan till Paris

De första leveranserna har redan skett i Hummelsta tätort. Sex hushåll har fått tillgång till fiber. Totalt sett ska det grävas en sträcka som är marginellt kortare än att köra den väg som Google Maps föreslår för den som vill bila ner till Paris från Enköping.

– Det är redan fullt nu med grävmaskiner och entreprenörer. Totalt blir det någonstans runt 40 grävmaskiner, säger Göran Stark, byggledare på IP Only.

– Det unika nu är att vi har sagt att nu ska alla med. Vi har tagit ett ganska kaxigt byggbeslut över hela kommunen. Vi har sagt att nu kör vi hela kommunen och vi är nog den första kommunen som har gjort det, säger Peter Holm, kommunens it-chef.

Regeringens bredbandsmål är att 95 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till bredband om minst 100 megabit år 2020. Enköping satsar nu på att hela kommunen ska vara där senast under 2019.

– Vi är jätteglada att så många Enköpingsbor ser att det här är en bra möjlighet. Snart finns det inga tjänster vi kan få om vi inte har en bra uppkoppling. Oavsett om det är hemtjänst, plugga eller driva företag så är det en förutsättning, säger kommundirektören Helena Proos (S) som menar att det också är viktigt att kommunen har en fortsatt dialog med IP Only.

– För vi får en del kritik när det gäller att man har grävt och inte täckt igen ordentligt. Enköpingsborna ska känna att vi har personal som kontinuerligt träffar företaget för att resonera om att säkerställa att vi är nöjda med resultatet vi får. Inte bara att vi får vårt fiber utan också att vi ser till att bygga ett samhälle. Den dialogen har vi, säger Proos.

Mycket grävande

För utbyggnaden kommer med rejäla utmaningar när det ska grävas så mycket. Något som kommer att märkas.

– I sådana här stora projekt är det oundvikligt att det blir en del gnissel. Nedkörda brevlådor och sådana saker. Det hanterar vi löpande och vi försöker också göra återställningarna till branschstandard så fort det går, säger Göran Stark.

– Vi jobbar just nu på det vi kallar Hummelsta syd, det vill säga Hummelsta tätort och hela vägen ner till Märsön. Sedan i det området som heter Bredsand, där är vi igång. Nästa är söder om Grillby Tätort och Dalby. Sedan kommer resten också, fortsätter Göran Stark.

Kommunen trycker på att det gäller att anmäla sitt intresse nu för sedan blir det dyrare att koppla upp sig.

– Det är ett budskap man inte kan säga för ofta, säger Peter Holm.

Fibersatsning

Den 18 december 2016 presenterade bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson regeringens nya bredbandssatsning.

År 2020 bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s. År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet. År 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19