Hyllades Karlbergs och Luleås kvalmatch följdes och hyllades stort på twitter, bland annat av delar av landslaget från Paris. Foto: Periscope/twitter

KB:s galna nattmangling engagerade hela fotbollssverige - landslaget bland tittarna

Flyttad match tre gånger, en hashtagg som trendade på twitter - och en direktsändning som sågs av tiotusentals på nätet och hyllades av landslaget. KB:s kvalmatch mot Luleå engagerade hela fotbollsverige i natt.

  • Publicerad 07:03, 10 nov 2016

Gårdagens turer, från Stadshagen till Skytteholm och sedan till slut Bosön var inte slutet på den struliga matchdagen för Karlberg och IFK Luleå. För när klockan tickade upp till matchstart 21.15 satt IFK Luleås buss fortfarande fast i bilköerna efter snökaoset.

Inte förrän 23.40, efter runt fem timmar i bussen, kom laget fram till Bosön. Då hade redan matchen skapat stor uppmärksamhet på sociala medier. På twitter trendade #kvalvaka där bland annat lagen själva la upp bilder och filmer på sin väntan. #kvalvaka hyllades stort och även flera i landslaget som John Guidetti, Pontus Jansson och Oscar Wendt följde med spänning dramat från Paris där landslaget laddar inför kvalmötet med Frankrike.

"Kan inte sova i Paris, det är för spännande”, skrev John Guidetti bland annat på twitter.

Ny vändning

Men när IFK Luleå kommit fram kom nästa vändning. Matchen skulle ställas in. KB:s ledning ville först inte spela med hänvisning till skaderisk att spela så sent. Det beskedet mottogs med bestörtning på twitter. Kort därefter kom nästa vändning. Det blir match. KB:s spelare propsade själva på att få spela och runt 00.20 startade matchen till "allas" jubel.

På twitter höjdes då röster för att någon skulle livesända dramat som oväntat engagerat stora delar av fotbollssverige. Brwa Pishdari, som var på plats, tog saken i egna händer och sände matchen live via Periscope, en sändning som sågs av hela 17 000 personer.! Sändningen hyllades stort av landslaget som följde och övriga twitterföljarna. Även efter matchen fortsatte #kvalvaka med inlägg från spelare från båda lagen.

"Får inte @pishdari9 chansen i en Viasat-studio inom en snar framtid är något fel..sån jävla inlevelse, rum 602 kokar just nu!!! #kvalvaka" skrev landslagsspelare Pontus Jansson bland annat.

"Fotbollens lyskraft är ofattbart stor i världens mörker, #kvalvaka är bara ytterligare ett bevis på detta. TACK för möjligheten @Pishdari9 skriver till exempel @mangefortyard

"Hade inte riktigt förväntat mig att @KarlbergsBK skulle toppa @sportbladet när jag vaknade (i totalt snökaos) imorse #kvalvaka @Ettanfotboll", skriver KB:s sportchef Lennart Sandahl på twitter om uppståndelsen.

Själva matchen slutade 2-2 efter att Luleå kvitterat sent i matchen.

– En sjuk match. Jag är så jävla trött så jag håller på att somna nu. Jag var trött redan klockan 21... Men jag är stolt över grabbarna. De var helt slut redan innan matchen började, och de vek sig nästan dubbelt i andra halvlek. Ändå går de ut och gör en så pass bra insats, säger tränaren Kalle Karlsson i Periscope-sändningen direkt efter slutsignal enligt Aftonbladet.

Returen spelas i Luleå på söndag i deras inomhushall. Bortamålsregeln gäller vilket gör att Luleå är klara för division 1 även vid 0-0, eller 1-1.

– Vi har alla chanser att vinna. Det visade vi i kväll, säger Karlsson som senare twittrade:

"Wow! Det här med #kvalvaka var kul. Jag höll på att somna vid sidlinjen - så trött var jag"