Yusuf Aydin (KD) är ledamot i kultur- och fritidsnämnden och andranamn på KD:s lista till kommunfullmäktige. Foto: Privat

KD bröt trenden – har flest kandidater från norra Botkyrka

På kristdemokraternas lista är de flesta kandidaterna från kommunens norra delar. Med flera lokala topppnamn har man lyckats skapa en positiv spiral. – Folk ser att det går, säger Yusuf Aydin, Norsborgsbo och KD:s andranamn.

  • Publicerad 10:49, 4 maj 2018

Kristdemokraterna i Botkyrka bryter mot den allmänna trenden i kommunen. Här bor nära 70 procent av de kandidater som ställer upp i valet till kommunfullmäktige i Botkyrkas norra kommundelar.

Yusuf Aydin, Norsborgsbo som sitter i kultur- och fritidsnämnden, är andranamn på partiets lista i höstens val. Partiet har inte haft fokus på att värva medlemmar just i norra Botkyrka. Framgångarna handlar om flera saker, tror han.

– Jag tror att vi har en politik med värderingar som många i norra Botkyrka känner igen sig i. Som att familjen är en viktig gemenskap, valfrihet i omsorgen och att vi ska ta hand om våra äldre med värdighet. Det är bland annat de kristna syrianer som bor här, men jag tror också att vi lockar andra invandrargrupper, säger han.

SJÖGREN. En politiker till granne är en lyx i norra Botkyrka

Måste ha förebilder

Att de har lokala företrädare som sitter i nämnder och toppar listorna har också gett ringar på vattnet. Folk ser exempel på att det går.

– En del som växer upp i ett utanförskapsområde känner att de inte kan påverka, de tror att en ung kille från förorten inte har en chans. Man måste få dem att tro på sig själva och visa exempel på att det går, även om man är uppväxt i Fittja eller Hallunda.

Yusuf Aydin kom själv till Sverige och Norsborg som tolvåring. Hans egna politiska intresse väcktes i samband med gymnasievalet. Ett politikerbesök på hans skola blev avgörande.

– Jag ville gå i Tumba men det fanns inget fritt skolval så jag skulle få gå i St Botvids. När Kristdemokraterna kom på besök till vår skola blev jag intresserad av partipolitiken och insåg att jag kunde vara med och påverka.