De som vill ska kunna bo utan el, tycker Stefan Dayne, gruppledare för KD. Foto: Privat/Mostphotos

KD: Bygg bostadsområde för elallergiker

Kristdemokraterna i Botkyrka vill bygga bostadsområden för elallergiker. Det säger Stefan Dayne, gruppledare för partiet. – Det är många som upplever att de har problem, de ska också få leva ett bra liv, säger han.

  • Publicerad 13:53, 20 feb 2018

Förslaget om elfria och tysta zoner nämns kort i Kristdemokraternas budget. Men snart ska Stefan Dayne lägga en motion till kommunfullmäktige om saken.

Han tycker att kommunen i sin översiktsplan borde peka ut områden som ska vara tysta och elfria. Grödingelandet är en tänkbar plats, långt bort från industri, kollektivtrafik och andra bostadsområden.

– Där finns det bra möjlighet att börja skissa på ett sånt område, säger han.

Hur bygger man elfritt?

– Det finns flera tekniker för att värma upp hus utan el, bland annat genom att man bygger passivhus. Och de som lider av detta använder inte el för tv eller belysning, de väljer ju något annat sätt, säger han.

Stefan Dayne är medveten om att diagnosen elallergi är omstridd. Även om det finns folk som upplever sig ha problem när de befinner sig nära elektromagnetiska fält och uppger att de får utslag och illamående från till exempel mobiltelefoner, har vetenskapen inte kunnat förklara samband mellan elektromagnetiska fält och symtom.

– Det finns ingen studie som kan visa att det finns, det går inte att diagnosticera. Men det finns folk som är sjuka och upplever att de har problem. Vi måste tänka på dem också.

Riskerar du att bli sedd som en foliehatt med det här förslaget?

– Det är en känslig fråga att titta på hur el och mobiler påverkar oss, men vi måste börja prata om det. Jag vill inte hitta på saker men jag vill ge möjligheten till folk som upplever att de har såna problem att få leva bra, säger Stefan Dayne.

Stefan Dayne tror att det här är ett sätt att göra kommunen attraktiv.

– Det här är en liten del. Vi måste hitta på nya saker, så jobbar jag, säger han.

Vad är elallergi?

Elöverkänsliga personer upplever symtom som rodnad, stickande känsla i huden, yrsel och trötthet. I dag finns inte något vetenskapligt stöd för att det finns ett orsakssamband mellan symtom och elektromagnetiska fält.

Socialstyrelsen anser att sjukvården i första hand bör söka efter andra orsaker hos personer som tror sig lida av elöverkänslighet. Anledningen är bland annat att vissa sjukdomar kan leda till besvär som kan uppfattas som elöverkänslighet.

Det finns inga tester för att se om du har elallergi. Många gånger finns andra orsaker till de besvär som personen tror beror på elallergi.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Vårdguiden