KD: Bygg en skyskrapa i Farsta centrum

Skrota förslaget att bygga ett småskaligt parkkvarter i Farsta centrum och ta i ordentligt istället. Det tycker Lars Hultkvist (KD) som vill se en skyskrapa på Storforsplan.

  • Publicerad 14:30, 17 aug 2015

Det låter lite pretentiöst när jag säger det: men gör om Farsta till ett litet Manhattan.

– Det låter lite pretentiöst när jag säger det: men gör om Farsta till ett litet Manhattan. Inne i stan ska vi inte bygga för högt, där ska slottet, riksdagshuset och de äldre byggnaderna fortsätta att dominera. Men i förorten behöver vi inte vara lika restriktiva.

Det säger Lars Hultkvist, kristdemokratisk ersättare i Farsta stadsdelsnämd. Det var i början av sommaren när han körde förbi skyskraporna i Kista i norra Stockholm som idén kom till honom.

– De höga husen där markerar på ett snyggt sätt att här börjar det moderna Stockholm. Varför inte göra samma sak i Farsta i söder? säger Lars Hultkvist.

"Möjliggör betydligt fler bostäder"

Förslaget i den stora byggplanen Tyngdpunkt Farsta, som just nu är ute på samråd, är att bygga ett parkkvarter med mycket grönska mellan de nya husen på p-platsen på Storforsplan.

– Visst kan det vara trevligt, men det finns redan mycket natur runtomkring. Därför föreslår vi att man istället bygger rejält högt på Storforsplan. Exakt hur det ska utformas är inte jag rätt person att svara på. Men vi tänker oss ett utropstecken som sätter Farsta på kartan och samtidigt möjliggör betydligt fler bostäder, säger Lars Hultkvist.

Bebyggelsen som föreslås i centrum, och som inte är i närheten av skyskrapehöjd, har redan fått kritik av närboende för att var för hög. Hur tror du att det här förslaget landar hos dem?

– Vi tänker på de som bor i Farsta idag, men också på de som ska bo i Farsta i framtiden. Stockholm växer och det innebär att även Farsta måste förändras. Den förändring som Farsta gick igenom på 50- och 60-talen var ännu större, säger Lars Hultkvist.

Kristdemokraterna i Stadshuset är positiva till idén. Lars Hultkvist berättar att nästa steg nu blir att försöka få M, FP och C att ställa sig bakom förslaget.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Rivningen av pirathamnen kan försenas

Nyheter Soppan kring tjuvankrade båtarna på Söder fortsätter Till i sommar skulle den skandalomsusade olovliga båthamnen vid Årstaviken som gäckat staden vara borta, utlovades det. Men nu visar det sig att rivningen kan försenas.söndag 20/1 20:00