VALT PARTI. KD har rangordnat vilka andra partier de helst vill se som ersättare för KD i stadens olika nämnder. Foto: Mostphotos/Scharlotte Peppare

KD i Stockholm närmare SD än vad andra partier är

Stockholms kommunfullmäktige har beslutat om ledamöter och ersättare i stadens alla nämnder. KD:s val sticker ut från mängden.

  • Publicerad 17:50, 18 dec 2018

Stockholms stads olika nämnder har ett ersättarsystem, som innebär att om en ordinarie ledamot är frånvarande ska personen ersättas av någon från det egna partiet.

Om ersättaren inte heller kan närvara ska platsen gå till en person från ett annat parti. Det här medför att alla partier gör en lista på alla övriga partier, där man rangordnar vilket parti de vill först ska hoppa in som ersättare.

Samtliga partier i kommunfullmäktige har satt SD sist på sina listor, förutom KD. De placerar istället Fi sist, följt av V.

– Det stämmer bra. Vi anser att det är större sannolikhet att en ersättare från SD röstar för våra förslag än en person från Fi eller V, säger Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna.

Experterna: Omöjligt spå bomarknaden 2019

Enligt honom var det inget svårt beslut.

– Man brukar göra en rangordning utifrån storleken från det egna blocket, därefter fyller man på från det andra blocket. Då tyckte vi att Fi skulle vara sist. Vi tycker helt olika i väldigt många frågor. Och även vänstern för den delen, säger Erik Slottner.

Skäms KD!

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) är mycket upprörd över KD:s agerande.

"Rasister, fascister och troll i SD ses som bättre KD-ersättare av Firma Slottner/BuschThor, än demokratiska partier! Skäms KD!, skriver han på twitter.

Stort utbrott av vinterkräksjuka

Att en ersättare från Fi, V eller SD skulle hoppa in i en nämnd istället för en KD-ledamot är dock högst osannolikt. Så gott som alla ledamöter i en nämnd skulle bli tvungna att bli utslagna i till exempel vinterkräksjukan, exakt samtidigt, förutom ersättarna från dessa partier.

– I teorin finns det en minimal risk att det inträffar under några månader nu i vinter, säger Erik Slottner.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android