SKOLBORGARRÅDET HAR SAGT NEJ TILL BETYG I FYRAN. Foto: Colourbox

KD: Låt Stockholms skolor testa betyg i årskurs fyran

Skolborgarrådet Olle Burell (S) har sagt nej. Stadens kommunala skolor ska inte ingå i försöket med betyg i fjärde klass. ”Olyckligt” säger Erik Slottner (KD).

  • Publicerad 12:34, 24 feb 2015

Efter en uppgörelse mellan regeringen och den borgerliga alliansen ska 100 skolor införa betyg i fjärde klass på försök.

Det är huvudmannen för skolan som tillsammans med lärare och föräldrar ska vilja testa att införa de tidiga betygen.

När det gäller de kommunala skolorna är det upp till politikerna. Och från skolborgarrådet Olle Burells (S) håll är budskapet tydligt: inga kommunala skolor i Stockholm ska vara med i försöket.

"Låt skolorna få bestämma själva"

Det tycker Kristdemokraterna är dåligt. De vill att de kommunala skolorna, precis som friskolorna, ska få välja själva.

Enligt Erik Slottner (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i stadshuset, lägger Olle Burell ”locket på” och sätter sig över enskilda rektorer.

– Det är olyckligt. Jag skulle tycka det vore spännande om några kommunala skolor ville testa det här, men nu får de inte, säger Erik Slottner.

"Det finns en efterfrågan"

Christian Carlsson (KD), partiets representant i utbildningsnämnden, tror att tidiga betyg har ett värde för både barnet i skolan och för de vuxna runtomkring.

– Med tidiga betyg blir det lättare för elever och föräldrar att tydligt se hur man ligger till. Jag tycker att staden skulle möta den efterfrågan som finns genom att låta skolor pröva betyg i årskurs fyra, säger han.

Har du träffat någon 10-åring som själv längtar efter betyg?

– Nej, jag är ganska ny i mitt uppdrag och har inte hunnit göra något besök ute på skolorna. Men jag är vice ordförande för KDU och där finns många unga medlemmar från 12 år och uppåt som är positivt inställda till betyg från tidigare ålder", säger Christian Carlsson.