Erik Slottner (KD). Foto: Sacharias Källdén

KD motvilligt med på att förhandla med MP

Allianskollegorna i M, L och C öppnar för ett blocköverskridande samarbete med Miljöpartiet. Nu sällar sig Kristdemokraterna – om än motvilligt – till den skaran.

  • Publicerad 16:32, 12 sep 2018

Partiets gruppledare i Stockholms stad Erik Slottner har suttit ned med Daniel Helldén (MP) för inledande samtal om ett eventuellt blocköverskridande samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet.

– Jag har sagt till honom att det här inte är vårt förstaval och att det inte är vad vi egentligen vill. Vi vill se ett alliansstyre av staden men sett till valresultatet så ligger det här närmast till hands, säger Erik Slottner (KD) till StockholmDirekt.

Varför?

– När det kommer till valfrihet och näringsliv så tror jag att det är lättare att hitta överenskommelser med MP än med Socialdemokraterna. Alternativet för oss är att vara i opposition i fyra år till och det vore sämre för både Kristdemokraterna och stockholmarna.

Centerpartiet vill styra med Alliansen och MP

Enligt Erik Slottner inser både han själv och Daniel Helldén vilka utmaningar en sådan här lösning kan föra med sig. Partierna står långt ifrån varandra i flera frågor – inte minst i den om att bygga en Östlig förbindelse.

– Vi har haft häftiga debatter under den mandatperiod som varit och vet om att vi tycker mycket olika. I en eventuell förhandling så vill vi naturligtvis med vårt fina valresultat i ryggen få igenom så mycket som möjligt av vår politik, säger Erik Slottner.

Bekräftar: Alliansen vill samarbeta med MP

Ett aktivt samarbete med Sverigedemokraterna är inget alternativ i och med att man uteslutit det under hela valrörelsen, menar Erik Slottner. Men ett minoritetsstyre med passivt stöd från SD hade han inte varit helt främmande inför.

– Det hade varit intressant att se om det gått att styra Stockholm på det sättet. Men det finns inget stöd för det i fullmäktige som det ser ut idag, säger han.