Idyll. KD-politikern tror på en Mälarö för pigga pensionärer. Foto: Mostphotos

KD-politiker tror på Mälarö pensionärsby

Adelsö skulle kunna vara en bra plats för en paradisö för äldre. Det tror kristdemokraten David Winks. – Jag tror att det skulle vara möjligt att genomföra.

  • Publicerad 08:15, 14 nov 2017

Ekerö är ett exempel på en kommun med många äldre spridda över en stor yta.

Att göra ålderdomen till en efterlängtad tid i livet. Det var den tanken som fick David Winks, som är kanslichef på Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting, att fundera kring ett villasamhälle bara för äldre med alla möjliga aktiviteter och service. Förlagan finns i samhällen för pensionärer i Florida.

– De är ungefär som ett universitetscampus men med mer fokus på det sociala och lite mindre på studier, även om det finns en massa kurser och studiecirklar och så, säger David Winks.

Stockholms motsvarighet till pensionärsdrömmen i Florida finns i skärgården, menar han.

– Som till exempel en ö i Mälarens skärgård. Jag tror att det skulle vara möjligt att genomföra, säger han.

Viktigt med gemenskap

En sådan pensionärsby skulle inte vara ett substitut för äldreboende, men ett ställe där man kan bo innan man är riktigt gammal och trött men ändå behöver hitta ett enkelt och lättillgängligt boende. På så sätt blir den äldre befolkningen samlad.

– Ekerö är ett exempel på en kommun med många äldre spridda över en stor yta. Men blir det många äldre i samma område blir det effektivt för olika sjukvårdsinsatser, så som hemtjänsten. Och samtidigt blir det en gemenskap som jag tror är väldigt viktig, säger han.

David Winks har nämnt Adelsö som ett exempel på en ö där en sådan här by skulle kunna bli verklighet. Men alltför stora växlar vill han inte dra på det.

– Det krävs en stor analys för att bestämma vilken ö det skulle kunna vara. Det handlar om kommunikation och rätt storlek och så. Jag pratade med någon som sade att Adelsö skulle kunna funka, men jag är inte beredd att gå allt för djupt i analysen om varför. Men det är en ö som har rätt storlek och potential att bygga på.

Han tror att på öar på glesbygden i Stockholmsområdet så kan denna utveckling vara ett lyft för kommunen. Men det skulle vara en sekundär effekt. Huvudsaken med förslaget är att skapa ett lyft för de äldre, menar han.

Förslag till nästa år

Att en flytt till en mer glesbefolkad bygd skulle skapa ensamhet hos äldre tror han inte.

– Det beror ju på vad man flyttar till. Jag tror att det är många äldre som är ensamma och isolerade även om de bor i ganska tätbefolkade områden, säger han.

Förslaget kommer inte läggas fram formellt förrän efter valet nästa år. Men efter september kommer David Winks jobba för att förslaget ska presenteras.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter