NÄTHAT. Via sitt twitterkonto, som nu har låsts, har mannen spridit hat och rasism. Foto: Ulrica Andersson

KD-politiker utesluts för näthat

Efter att ha spridit hat och rasism på nätet, kommer en Sundbybergspolitiker att uteslutas från Kristdemokraterna. – Han kommer inte finnas med på valsedlar överhuvudtaget, säger kommunalrådet Maria Bohman Kreij (KD).

  • Publicerad 14:20, 6 jul 2018

Utifrån samtal låter han precis som du och jag

Tidningen Expo står tillsammans med Expressen bakom avslöjandet att sundbybergaren sprider hat mot bland annat kvinnliga politiker. Han har även uttryckt rasistiska åsikter.

– Mmm, ja hur ska man säga? Det är starka ord, skrivet i ett väldigt känsligt tillstånd, svarar Erik Ivarsson på Expressens fråga om varför han använt rasistiska ord.

Erik Ivarsson var tidigare medlem i Sverigedemokraterna, enligt Expo/Expressen. Nu har han stått som nummer 10 på Kristdemokraternas lista till kommunfullmäktige i Sundbyberg.

Under fredagen har listan uppdaterats och Erik Ivarsson står inte längre med där. Han kommer att uteslutas ur partiet.

Maria Bohman Kreij, gruppledare och kommunalråd för KD i Sundbyberg, riktar tacksamhet mot media för att ha grävt fram mannens uttalanden.

– Jag fick informationen i går av Expressen. Denna person har flugit under radarn. Det är förskräckligt och fullständigt obegripligt, det är bara att be om ursäkt till de personer som omnämns, säger hon till Vi i Sundbyberg.

Från partiets sida har man haft samtal med kandidaterna innan de sätts upp på listan. Då har inga varningsklockor ringt.

– Jag pratade med honom senast i går; utifrån samtal låter han precis som du och jag. Jag förstår inte att han kan ha den typen av åsikter, säger Maria Bohman Kreij.

– Att man säger en sak och sedan handlar på ett annat sätt, det är den stora gåtan för oss som jobbar med förtroendeuppdrag.

Själv hävdar mannen, enligt Expo/Expressen, att han inte sökt sig till Kristdemokraternas lista utan blivit ombedd att stå med där och att han antar att partiet var medvetet om hans åsikter.

– Trovärdigheten för den här personen är begränsad, kommenterar Maria Bohman Kreij detta.

Hon medger att de brustit i att gå igenom mannens sociala medier.

– Förhoppningsvis händer detta inte mer än någon gång i marginalen. Vi kan säkert göra mer. Men det är tråkigt eftersom vi pratar om förtroendeuppdrag. Politik handlar inte om kontroll på det viset.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

60 års kamp för kvinnor inom polisen

Nyheter ”Männen kallade oss attrapper” Männen på stationen vägrade jobba med dem. De kallades "attrapper", och de som blev gravida löd under öknamnet "halvpoliser". Nu är det 60 år sedan de första kvinnliga poliserna började patrullera...fredag 14/12 16:29

Tre viktiga vårdförändringar under 2019

Nyheter Det här har klubbats i landstingets budget för Stockholm Landstingets budget är nu beslutad och klar. Här är tre vårdsatsningar som ska genomföras.fredag 14/12 7:00