POLITIKER. Aday Bethkinne sitter i kommunfullmäktige för Kristdemokraterna. Foto: Privat

KD-politikers bil vandaliserades

Aday Bethkinne, som sitter i Botkyrkas kommunfullmäktige för Kristdemokraterna, fick sin bil beskjuten med paintballgevär under natten till fredagen. Han är själv övertygad om att det gjordes som ett försök att tysta honom.

  • Publicerad 14:09, 23 sep 2019

I fredags upptäckte Aday Bethkinne (KD) att någon skjutit med paintball på hans bil när den stod parkerad vid hans hem i Hallunda.

– Det är runt hundra bilar på den parkeringen men bara min bil var skjuten på. Jag är nästan helt säker på att det är på grund av mitt politiska uppdrag, säger han.

Aday Bethkinne är aktiv på sociala medier och inläggen på hans Facebooksida generar ofta upp mot flera hundra reaktioner. Ofta blir debatterna heta och ibland är kommentarerna hotfulla, säger han.

– Jag skriver dagligen så det är svårt att veta vad det var som triggade detta. Men det är inte en slump att de riktat det mot min bil, det vet jag, säger han.

Var fjärde politiker upplever trakasserier

Skadegörelsen är polisanmäld. Aday Bethkinne har också anmält händelsen till Kristdemokraterna i Botkyrka och kommer även anmäla det till Kristdemokraternas säkerhetsavdelning på riksnivå. Han säger att om attacker som denna ignoreras kan det leda till att färre vill ta sig in i lokalpolitiken.

– Jag känner frustration över att det fortfarande finns människor som inte respekterar demokrati och vill tysta ner politiker och debattörer. Vi får inte vara tysta om det här, säger han.

I en undersökning från 2016 av Brottsförebyggande rådet uppgav 25 procent av förtroendevalda att de utsatts för trakasserier, hot eller våld.

Bland förtroendevalda som var väldigt aktiva på internet och i sociala medier uppgav 58 procent att de utsatts, jämfört med 12 procent bland dem som inte alls var aktiva på internet eller i sociala medier.