Tunnelbanan ska byggas ut till östra Söder men stationen med uppgång vid Stigbergsparken borde inte heta "Sofia" anser Kristdemokraterna. Foto: SLL

KD: Slopa ”Station Sofia” – kräver annat namn på nya t-banestationen

Uppgången vid Sofia kyrka togs bort. Nu borde namnet på tunnelbanestationen på östra Söder också ryka. Det anser Kristdemokraterna som vill se namntävling.

  • Publicerad 11:34, 4 okt 2016

När tunnelbanan byggs ut till Nacka och söderort får östra Söder en ny tunnelbanestation, som ska heta ”Sofia”. Planen var att stationen skulle få två uppgångar, en vid Stigbergsparken och en intill Sofia kyrka. Men den senare vid Vitabergsparken togs bort i somras för att spara pengar.

Därför är det nu dags att byta namn på stationen, anser Karl Henriksson, gruppledare för KD i landstingets trafiknämnd.

– Den enda uppgången som planeras ligger snarare vid Tjärhovsplan och inte ens i Sofia församling. Namnet Sofia blir därför märkligt, säger han.

Andra förslag: Ersta eller Fjällgatan

Efter en promenad i området har han själv noterat flera andra gatunamn och landmärken som han anser skulle vara mer relevanta stationsnamn.

– Ersta eller Fjällgatan är de som känns mest aktuella eftersom de flesta vet var de ligger även om Tjärhovsplan är mest korrekt, säger Karl Henriksson.

För att få in fler namnförslag tycker han att en tävling borde utlysas.

– Namnfrågorna är viktiga. De berör människor. Än finns det gott om tid att byta namn på stationen. Den ska inte invigas förrän om flera år, säger Karl Henriksson.