Utesluten. En sammanlagd bild av Joachim Gahms uttalanden gör att KD centralt petar honom från partiet. Foto: Mikael Sundmark

KD-toppen Gahm utesluts ur partiet

Joachim Gahm (KD), en del av den styrande majoriteten i Danderyd, blir nu utesluten ur Kristdemokraterna.

  • Publicerad 09:22, 17 jun 2019

I förra veckan rapporterade tidningen Aktuellt i politiken om inlägg som Joakim Gahm (KD) har gjort på sin Facebooksida. Bland annat handlar det om att KD-toppen i Danderyd, enligt tidningen, skrivit att all form av abort är mord, att islam är en "totalitär politisk åskådning", och skrivit om PK-media och att säga ifrån mot "genusrasism, feminism, islamism och annat ont".

För DanderydDirekt bekräftade Kristdemokraterna centralt att Gahm utesluts, och att det är flera uttalanden som ligger bakom uteslutningen.

– Joachim Gahm har vid upprepade tillfällen uttalat sig på ett sådant sätt att det skadar partiets anseende och varumärke, samt i diskussioner med andra partikamrater upprepat uttryckt sig på ett oacceptabelt sätt. Därför har partistyrelsen beslutat att utesluta Joachim Gahm, skriver Peter Kullgren, partisekreterare, i ett mejl.

– Det är inte ett enskilt uttalande som ligger till grund för uteslutning utan en sammantagen bedömning som gör att partistyrelsen fattat beslutet, fortsätter Peter Kullgren.

I fjol fick Danderyds lokala kristdemokrater, under ledning av Joachim Gahm, ta ner lokala valaffischer där man krävde ett migranttak.

KD Danderyd tvingas ta ner valaffischer

Tog ner valaffischer

Ordförande i KD Danderyd, Håkan Johansson, säger att han tagit del av partistyrelsens beslut om att utesluta Joachim Gahm från partiet.

– Vi kommer samla styrelsen inom kort och diskutera vad det får för konsekvenser och vad det innebär framåt för oss, säger Håkan Johansson till DanderydDirekt.

Gahm: "Förstår partistyrelsen"

DanderydDirekt har sökt Joachim Gahm, utan att nå honom.

På sin öppna Facebooksida skriver han: "Vad som hände är att partiets fantastiska uppgång följdes av ett hårt medialt drev, där mina frispråkiga uttalanden blev en belastning. Jag har därför förståelse för partistyrelsen agerande, om jag gör mer nytta genom att lämna planen och heja på från läkaren så gör jag det mer än gärna – laget före jaget!!".

Han skriver också om sina kommentarer om abort, och islam:

"Vad avser aborter är jag troende katolik och försvarar allt mänskligt liv. Jag har valt att skilja på religion och politik och ställt mig bakom KD:s stöd för aborträtten, min personliga syn på abort är inget partipolitiskt ställningstagande."

"När det gäller min kritik av radikal islamism och förföljelsen av kristna i Mellanöstern tänker jag inte backa en millimeter – tryggt förvissad om att det jag säger är rätt och representerar vanliga medborgares åsikter, både de med inrikes och utrikes bakgrund."

Stockholm Direkt