Politiker. Stefan Dayne (KD), gruppledare. Foto: Claudio Britos

KD: Vi är INTE öppna för samtal med SD

Kristdemokraterna har reagerat starkt på BotkyrkaDirekts artikel "M och KD öppna för samtal med SD". Partiet är varken öppna för samtal eller samarbete, säger gruppledaren i Botkyrka Stefan Dayne.

  • Publicerad 15:15, 13 jan 2020

Förra veckan publicerade BotkyrkaDirekt en artikel där vi undersökte hur Moderaterna och Kristdemokraterna i Botkyrka ställde sig till ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna. Detta efter att de båda partiernas partiledare Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson öppnat för samtal med Sverigedemokraterna under 2019.

På frågan om Kristdemokraterna kan tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna lokalt svarade partiets gruppledare Stefan Dayne (KD) att "vi stödjer förslagen som vi känner är bra för våra väljare och medborgarna i Botkyrka, oavsett om de kommer från vänster eller höger".

Det fick BotkyrkaDirekt att dra slutsatsen att Kristdemokraterna är öppna för samtal med Sverigedemokraterna i kommunen.

Detta reagerade Stefan Dayne (KD) starkt på, och har bett om ett förtydligande.

– Vi vill inte ha något samarbete, eller samtal, med Sverigedemokraterna, säger han.

Varför inte då?

– Vi har inte samma politik och människosyn. Deras partiprogram skiljer sig ganska mycket från vårt eget, men främst handlar det om värderingar där vi skiljer oss åt avsevärt som partier vilket gör att samtal och samarbete inte är aktuellt. 

Hur ser du på att Ebba Busch Thor har öppnat för samtal med Sverigedemokraterna?

– Jag har inga kommentarer om Ebba Busch Thor. Det är upp till rikspolitiken. Jag kan bara tala för mig själv och Botkyrka.

M i Botkyrka öppna för samtal med SD