KD vill rädda Bromma flygplats – med elflyg

Frågan om Bromma flygplats ska finnas kvar eller ej har diskuterats länge. Lennart Nilsson (KD) hoppas att eldrivna flygplan ska vara räddningen.

  • Publicerad 06:50, 1 mar 2018

Elflygplan är inte science fiction utan det finns ett riktigt flygplan som skapats av några ingenjörer i Tyskland. Och just elflyg tror Lennart Nilsson (KD) kan rädda Brommas flygplats framtid.

– Jag tycker att Brommas nedläggning är helt fel om man tänker på hur samhället utvecklas, säger Lennart Nilsson (KD).

På filmen här nedanför kan du se en provflygning som gjordes förra året. Det speciella med planet är att det är helt eldrivet. Planet lyfter vertikalt och efter några sekunder i luften börjar det flyga framåt, med hjälp av sina vingar. 

Bromma flygplats - flygfältet med nio liv

Planet som har provflugits är skapat för att vara en flygtaxi och kan ta fem personer. Men Lennart Nilsson (KD) är övertygad om att vi kommer se eldrivna flyg som tar fler människor, om några år.

– Marknaden håller på att springa ifrån politikerna. Många har redan ställt om sina produktion till elfordon, Volvo inte minst. Människor upplever en klimatångest, men det händer så mycket positivt just nu och företagare håller på att lösa problemet, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Diskussionen om Bromma flygplats ska läggas ner eller ej har pågått länge. I veckan beslutade landstinget om den regionala utvecklingsplaneringen för Stockholmsregionen fram till 2050. Den utgår ifrån att Stockholms avtal med Bromma flygplats löper ut 2038 och att flygplatsen därefter kan stängas och bebyggas med bostäder. Det är vad den rödgrönrosa majoriteten vill – för att istället satsa på att bygga ut Arlanda.

Den borgerliga alliansen är mer skeptisk till en stängning av Bromma flygplats och Lennart Nilsson (KD) tycker att planen på nedläggning är förhastad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Om man tittar på våra vanliga flygplan, de som släpper ut avgaser, då finns det en logik att lägga ner Bromma flygplats, absolut. Men det meningslöst att säga att man ska lägga ner Bromma idag, man måste bedöma nedläggningen utefter den teknik som finns då och det gör man inte, säger Lennart Nilsson.

Kommer inte prislappen bli väldigt hög?

– Jag tror det är precis tvärtom. Priset på batterierna kommer att pressas. Den största delen är batterikostnader resten av tekniken är enklare och billigare än dagens teknik. Elflygplanen blir helt rena när de flyger, de är även driftsäkra. Det här kommer få en enorm betydelse för Bromma, säger Lennart Nilsson.

Cirka 1 minut in i filmen så ser du när planet lyfter och åker iväg.