Föredöme. Kristdemokraterna vill se massor av nöjesliv på kajerna i Stockholm. Foto: Stefan Evertson

KD:s löfte: Fler krogar på Stockholms kajer

Mindre sjöfart. Fler krogar, kaféer och mötesplatser KD går till val på att göra Stockholms kajer roligare och mer levande.

  • Publicerad 10:26, 29 aug 2018

För tre år sedan antog Stockholms stad en ny så kallad kajstrategi. Enligt kommunala Stockholms hamnar betydde den "nyttotrafik, skärgårdsfartyg, kryssningsfartyg, fotgängare och cyklister i skön harmoni på stans kajer".

Men den beskrivningen skriver inte Kristdemokraterna under på.

De var kritiska redan inför att planen skulle antas, och krävde återremiss, och nu går man till val på att riva upp och ändra kajstrategin. Framförallt tycker partiet att sjöfarten prioriteras för mycket idag.

Liberalerna vill ha "singer´s corners" vid Stockholms kajer

"Nuvarande strategi innebär även att kommersiella stillaliggande fartyg och fritidsfartyg ska ha en tydligt avgränsad del av respektive kaj. KD vill istället att kommersiella aktörer, caféer, restauranger och andra verksamheter ska kunna vara utspridda längs hela kajen för att bidra till mer folkliv över ett större område", skriver partiet i ett pressmeddelande.

– Vinner vi valet tillsammans med Alliansen kommer jag att ta initiativ till att riva upp strategin för att få en ny på plats som prioriterar folklivet längs kajerna med fler mötesplatser, caféer och uteserveringar, säger gruppledaren Erik Slottner (KD) och pekar ut en rad kajer som borde göras mer levande.

– Det finns många exempel på områden som behöver utvecklas och prioriteras i en ny strategi, säger han och listar kajerna:

Norr Mälarstrand

Söder Mälarstrand

Riddarholmen

Karlbergskanalen

Skeppsbron

Strandvägen