Nike Örbrink, ordförande i KDU Stockholm, gick i helgen ut med att förbundet stöttar Broxit. Men något gehör hos partiet får hon inte, enligt Erik Slottner, gruppledare för KD i stadshuset. Foto: Kristdemokraternas ungdomsförbund/Scharlotte Peppare

KDU vill att Bromma lämnar Stockholm

Trodde du frågan om Broxit – Bromma som egen kommun var överspelad? Inte alls – nu tar Kristdemokraternas ungdomsförbund i Stockholm upp kampen för en separation.

  • Publicerad 16:18, 12 feb 2018

"KDU Stockholm är nu för att låta Bromma göra en Broxit och bli en egen kommun! #kdusthlm18"

Citatet kommer från Nike Örbrink, ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund i Stockholm och Brommabo. Efter förbundets distriktsstämma i helgen twittrade hon ut KDU Stockholms officiella stöd för Broxit – frågan som blev lokalt omdiskuterad i slutet av förra året.

Varför stödjer KDU det här?

– I Bromma har vi hål i asfalten och lampor som inte lyser i motionsspår. Men på Stockholm stad-nivå har man istället infört parkeringsautomater på villagator. Vi tycker att den lokala kännedomen om vad som behövs i Bromma är för dåligt, säger Nike Örbrink.

Fast p-avgiften är ju bland annat till för att hindra bilister som infartsparkerar i Bromma - kan inte det ses som ett tecken på god lokalkännedom?

– Nej. Vad jag uppfattar så är det många som bor här som inte tycker att det var ett bra beslut och att problemet med de som infartsparkerar i Bromma inte är så stort. Det är ett beslut som inte speglar det Brommaborna vill.

En del av problemet är hur det politiska systemet i Stockholm är uppbyggt, menar Nike Örbrink.

– Stadsdelsnämnden är till för lokalförankringen. Men problemet ur ett demokratiskt perspektiv är att trots att majoriteten i Bromma röstade blått i kommunvalet så är ordförande i stadsdelen en miljöpartist eftersom stadsdelsnämnden faller inom kommunfullmäktiges majoritet, säger hon.

Glöm Brexit – här snackas det om Broxit

"Kanske är mitt fel"

Men Kristdemokraterna i Stockholm håller inte med sitt ungdomsförbund.

– Det kanske är mitt fel det här, för på ungdomsförbundets stämma så inledningstalade jag och sa på skoj att motionen om Broxit aldrig kan gå igenom för det har vi inte råd med. Och när någon från partiet säger något så vill ungdomsförbundet gärna göra precis tvärtemot, säger Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholm.

Han vill snarare se att Sverige får färre kommuner.

– Varje kommun ska ha fullmäktige, nämnder och styrelser, kommunalråd och förvaltning. Allt detta kostar mycket pengar och det blir väldigt ineffektivt. Jag tror att det redan idag är för mycket med 290 kommuner, säger han.

Men kan det inte ligga något i att stadshuset saknar lokal förankring i Bromma?

– Så där känner nog alla. Sverige känner sig litet i EU, kommuner känner sig små gentemot riksdagen och så vidare. Skulle Bromma bli egen kommun skulle Blackeberg alla gånger känna sig förbisedda av Äppelviken. Den där diskussionen kommer vi aldrig komma ifrån.  

Och frågan är hur het debatten om Broxit verkligen är hos Brommaborna själva. Hittills har en namninsamling som förra året startades till stöd en separation endast fått 98 namnunderskrifter.

– Då har vi 98 personer i ryggen, det är alltid nåt. Jag tror inte heller att det är den första frågan som Brommaborna drar upp när de träffas på Ica. Men det betyder inte att den inte är viktig, säger Nike Örbrink.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ska utemiljön kring Åkis bli bättre

✓Mindre buskage ✓Bättre belysning ✓Fler papperskorgar I måndags gick en trygghetsvandring av stapeln i området runt Åkermyntan och Smedshagen. Klottret såg ut att ha minskat, men det finns saker som behöver bli bättre.onsdag 23/5 16:28

Brommaföräldrar vill få fler att nattvandra

Samlades på Äppelviksskolan efter flera rån Oron för ungdomars trygghet har ökat kraftigt i Bromma den senaste tiden. Därför bjöd Äppelviksskolans föräldraförening in föräldrar från Brommas högstadieskolor till ett möte för att locka fler till...onsdag 23/5 16:27